Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Οικονομία

Νέο χτύπημα από τον οίκο Μoody’s

 

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τριών κορυφαίων γαλλικών τραπεζών – της BNP Paribas, της Credit Agricole και της Societe Generale – λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική κρίση χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

 

«Οι σημερινές δράσεις αντανακλούν τις ανησυχίες του Moody’s σχετικά με τις εκθέσεις αυτών των τραπεζών στην ελληνική οικονομία, είτε με την κατοχή κρατικών ομολόγων είτε με της χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, απευθείας ή μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, ένας παράγοντας κλειδί για την Credit Agricole και τη Societe Generale που έχουν τοπικά τραπεζικά δίκτυα», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

 

Ο οίκος προειδοποίησε, επίσης, για το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει και άλλες ξένες τράπεζες που έχουν έκθεση στην Ελλάδα. «Ο Moody’s μπορεί να προχωρήσει σε ανάλογες δράσεις για άλλες τράπεζες με άμεσες εκθέσεις στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, αν θεωρήσει ότι οι αξιολογήσεις τους μπορεί να μην είναι συμβατές με τις δυνητικές συνέπειες μία χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης της Ελλάδας», σημειώνει.

 

Η ανακοίνωση προκάλεσε την πτώση των τιμών των μετοχών των γαλλικών τραπεζών, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Λοράν Βοκιέ ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία. «Οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα… (αλλά) λιγότερο από τις γερμανικές τράπεζες», δήλωσε ο κ. Βοκιέ σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι για όλα αυτά τα ζητήματα». Οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με το Ρόιτερς, έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ.

 

πηγή: real.gr

 

Related posts