Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2024
Ελλάδα

Λ. Κανέλλος: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία


Στη σημασία των τηλεπικοινωνιών ως δυναμικού εργαλείου εξόδου από την κρίση και στο ρόλο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προς μια εθνική αναπτυξιακή προοπτική, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λεωνίδας Κανέλλος, στη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα του συνεδρίου της Infocom Green.
 
Ο κ. Κανέλλος τόνισε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της διαδικτυωμένης οικονομίας για μία βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και με επωφελή χρήση των ενεργειακών πόρων.
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης μιας εθνικής Ευρυζωνικής στρατηγικής, που θα βασίζεται σε δύο άξονες: τις προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές και τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις σε υποδομές υψηλών ταχυτήτων και θα τονώσουν σημαντικά την απασχόληση.
 
Σύμφωνα με μελέτες που παρουσίασε ο κ. Κανέλλος, η αύξηση της τάξης του 10% στην ευρυζωνική διείσδυση οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ μιας χώρας κατά 0,9% έως 1,5%. Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, στην Ελλάδα το διαδίκτυο συνεισέφερε 2,7 δισ ευρώ στην εθνική οικονομία, δηλαδή 1,2 του ΑΕΠ το 2010, αν και η Ελλάδα έχει αρνητικό on line ισοζύγιο, αφού εισάγει με τη χρήση του διαδικτύου περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες από ότι εξάγει.
 
Κατά την εκτίμηση του προέδρου της ΕΕΤΤ, υπάρχει επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε σταθερά και κινητά δίκτυα πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων, από 30 έως 100 Mbps, και διάθεσης αυτών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Όμως, όπως είπε, για να γίνει το όραμα πράξη, δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις, αλλά απαιτείται πολιτική δέσμευση, μακρόπνοο σχέδιο, διαρκής προσανατολισμός στον στόχο και συντονισμένες υποστηρικτικές δράσεις, που δεν θα επηρεάζονται από αλλαγές προσώπων ή κυβερνήσεων.
 
Ο κ. Κανέλλος αναφέρθηκε και στον αναπτυξιακό ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει η ΕΕΤΤ και να συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, να διαχειρίζεται επωφελώς σπάνιους εθνικούς πόρους και να αποδίδει κατ’ έτος και διαχρονικά σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Related posts