Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Κόσμος

Κύπρος: έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το μνημόνιο


Για αποφυγή ανάληψης της ευθύνης και για το ότι δεν είπε κάτι νέο επέκρινε η αντιπολίτευση τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια αναφορικά με το χθεσινό διάγγελμά του για το μνημόνιο με την τρόικα.
«Πρωτοφανές μνημείο» αποφυγής ανάληψης ευθύνης για την τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, χαρακτήρισε το προεδρικό διάγγελμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του υποψήφιου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
 
Δεν αρκέστηκε ο Χριστόφιας –είπε– να φορτώσει τις ευθύνες του σε όλους τους άλλους, αλλά «επιχείρησε να παραπλανήσει» για τις πραγματικές ανάγκες δανειοδότησης του δημοσίου.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σε γραπτή δήλωση τόνισε ότι το κόμμα του συμφωνεί με τον πρόεδρο Χριστόφια πως αν όλοι συμπεριφερθούν υπεύθυνα, η Κύπρος θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και η οικονομία να αναστηλωθεί.
 
Παράλληλα σημείωσε ότι οι εκκλήσεις για ενότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα έπρεπε από καιρό να αποτελούν σταθερή και μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης.
 
Εκτίμησε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να έχει αποφύγει το μνημόνιο και τον Μηχανισμό Στήριξης εάν χειριζόταν διαφορετικά τα προβλήματα.
 
Για πολλοστή φορά ο πρόεδρος επέρριψε ευθύνες σε όλους τους άλλους λησμονώντας ποιος κυβερνούσε τον τόπο τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης .
 
Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι για άλλη μια φορά ο Δ. Χριστόφιας απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του, «επιχείρησε να αποκρύψει την αλήθεια και αφού κατηγόρησε τους πάντες εκτός από τον εαυτό του και την κυβέρνηση, ζήτησε ενότητα».
 
Δεν ακούστηκε τίποτα καινούργιο στο διάγγελμα του Προέδρου, δήλωσε ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, εκ μέρους του επιτελείου του υποψηφίου Λιλλήκα.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, σε σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας που θα συναφθεί με την τρόικα.
 
Για μήνυμα ελπίδας από το διάγγελμα του προέδρου Χριστόφια έκανε λόγο ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου, εκ μέρους του επιτελείου του υποψηφίου Σταύρου Μαλά.
 
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας και η διαπραγματευτική ομάδα, «παρά τις πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις, έδωσαν σκληρή μάχη και πέτυχαν διορθώσεις στο αρχικό μνημόνιο, παρά τα στενά περιθώρια».
 
Για «ισοπεδωτική κριτική» κατηγόρησε την αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ.
 
Ο Φανής Χριστοδούλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είπε ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, δεν διεκδικεί το αλάθητο.
 
Διερωτήθηκε όμως, μήπως διεκδικεί το αλάθητο η αντιπολίτευση, η οποία με την ανελέητη κριτική της, μόνο κατεδάφιζε τα τελευταία χρόνια, κατά την έκφραση του.
 
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν διαφώτισε για την κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.
 
Στην τρέχουσα συγκυρία –ανέφερε– επιβάλλεται όλοι να σταματήσουμε τις γκρίνιες, τον λαϊκισμό και τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να διασφαλίσουμε, ώστε η δανειακή σύμβαση να μην είναι πιο επώδυνη από το μνημόνιο.
 
Κάποιοι προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση, αντέτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το διάγγελμα έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
 
Ο Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τα περί αποποίησης ευθυνών, λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση ήταν αλάνθαστη».
 
Ωστόσο είπε, γίνεται προσπάθεια να φορτωθούν όλες οι ευθύνες για τις εξελίξεις στον πρόεδρο της χώρας τη στιγμή, πρόσθεσε, που ακόμα και «οι ξένοι αναγνωρίζουν πως η Κύπρος αποτελεί θύμα των εξελίξεων στην Ελλάδα».

Related posts