Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Απρ 2024
Κόσμος

ΗΠΑ: oι νέοι ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για το περιβάλλον


Οι σημερινοί νέοι ενδιαφέρονται λιγότερο για περιβαλλοντικά ζητήματα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα ανάλυσης μελετών που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση τα τελευταία 40 χρόνια και τα οποία εξέπληξαν ακόμη και τους επιστήμονες. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι, γενικότερα, οι νέοι Αμερικανοί είναι λιγότερο ενεργοί σε επίπεδο κοινότητας σε σχέση με τους συνομηλίκους τους των προηγούμενων γενεών.
«Σοκαρίστηκα», λέει η Τζιν Τουεντζ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, μία εκ των συντακτών της έκθεσης. «Επικρατούσε η αντίληψη ότι κάποια μηνύματα περνούν στους νέους, όμως φαίνεται ότι σε σχέση τουλάχιστον με παλαιότερες εποχές, αυτό δεν ισχύει».
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από δύο διαφορετικές έρευνες που πραγματοποιούνταν σε εθνικό επίπεδο την περίοδο 1966-2009, σε μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου και πρωτοετείς φοιτητές. Οι έρευνες επικεντρώνονταν σε θέματα όπως «οι στόχοι ζωής, το ενδιαφέρον για τους άλλους και η αγωγή του πολίτη» για τρεις γενιές: τους baby boomers, οι οποίοι γεννήθηκαν την εικοσαετία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη γενιά Χ της εικοσαετίας 1960-1980 και τους λεγόμενους Millennials ή εκπροσώπους της γενιάς Υ, η οποία ακολούθησε τη γενιά Χ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ενδιαφέρον για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος μειώνεται σταθερά: όταν οι baby boomers βρίσκονταν στην ηλικία των Millennials, δήλωναν σε ποσοστό περίπου 30% ότι είναι σημαντικό να αναλαμβάνει κανείς δράση συμμετέχοντας σε προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στους νέους της γενιάς Χ, το ποσοστό μειώθηκε στο 25%, ενώ μόλις 2 στους 10 Millennials που ερωτήθηκαν συμφώνησαν πως είναι σημαντική η συμμετοχή σε «πράσινες» πρωτοβουλίες.
Η κλιματική αλλαγή «έχει κουράσει»
Ο Μαρκ Ποτόσνακ, ο οποίος διδάσκει επιστήμη του περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο ΝτεΠολ του Σικάγο, λέει ότι συναντά όλο και μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα και σύγχυση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. «Το θέμα δεν είναι ότι [οι φοιτητές] δεν πιστεύουν πως πρόκειται για κάτι σημαντικό, απλώς έχουν κουραστεί», εκτιμά ο καθηγητής. «Είναι όπως αυτό που συμβαίνει με τη φτώχεια σε μια ξένη χώρα: βλέπεις την εικόνα τόσες φορές που στο τέλος εξοικειώνεσαι με αυτήν».
Η Τουεντζ και οι συνάδελφοί της, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης στο Journal of Personality and Social Psychology, διαπίστωσαν επίσης ότι οι νέοι δείχνουν όλο και μικρότερο ενδιαφέρον για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ εμπιστεύονται όλο και λιγότερο τους άλλους. Η πιο αξιοσημείωτη διαφοροποίηση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών ωστόσο, ήταν αυτή που αφορά το περιβάλλον.
Ειδικότερα, το 15% των σημερινών νέων είπαν ότι δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να βοηθήσουν το περιβάλλον, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τη γενιά Χ και τριπλάσιο από αυτό των baby boomers. Οι Millennials είναι επίσης αυτοί που κάνουν τη μικρότερη προσπάθεια να εξοικονομήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα για θέρμανση, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα αφορούν την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Related posts