Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Απρ 2024
Οικονομία

Ζέλιγκ: Αυτό που χρειάζεται η Ε.Ε είναι μια αναπτυξιακή πολιτική

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι χώρες της ΕΕ επικεντρώνονται υπερβολικά σε βραχυπρόθεσμες τακτικές και όχι αρκετά σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις οικονομίες στην Γηραιά Ήπειρο, επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Μιλώντας στο Συνέδριο του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ζέλικ προσέθεσε τη φωνή του σε εκείνες όσων εκφράζουν ανοικτά ανησυχίες για το γεγονός ότι η Ευρώπη υπό την ηγεσία της Γερμανίας επικεντρώνεται στην επιβολή μέτρων λιτότητας και περιστολής των προϋπολογισμών για την δημοσιονομική εξισορρόπηση, σε βάρος των σχεδίων για την ανάπτυξη.

«Το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι καλό», είπε ο Ζέλικ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία σε μια σύνοδο κορυφής κατά την οποία τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες ελέγχου των προϋπολογισμών τους.

Όμως «αυτό για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος είναι οι πολιτικές της μεταρρύθμισης και τα οικονομικά της μεταρρύθμισης. Είναι δύσκολο να εφαρμόσεις δημοσιονομική πειθαρχία αν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξουν ορισμένες ευκαιρίες εδώ για να δοθεί νέα υποστήριξη».

Η υποστήριξη αυτή, συνέχισε ο Ζέλικ, απαιτείται για να ενθαρρυνθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να παραμείνουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να τις βοηθήσουν στην εφαρμογή τους.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επέκρινε το γαλλογερμανικό σχέδιο για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

«Πιστεύει κανείς ότι ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα σώσει την ευρωζώνη;», είπε, απηχώντας τις ανησυχίες ότι ο φόρος –ο οποίος δεν αναμένεται να επιβληθεί σε άλλες περιοχές διεθνώς– θα ωθήσει ένα μεγάλο μέρος του χρηματοοικονομικού τομέα να φύγει από την Ευρώπη. Η Βρετανία έχει επικρίνει ιδιαίτερα την πρόταση, θεωρώντας ότι θα πλήξει το Σίτι.

Στρεφόμενος στους γερμανούς στο ακροατήριο ο Ζέλικ ρώτησε τι θα έλεγαν για έναν διαφορετικό φόρο, επικεντρωμένο στη γερμανική βιομηχανία. «Αν επιβαλλόταν ένας φόρος στην αυτοκινητοβιομηχανία σας, νομίζετε ότι αυτό θα έσωζε το ευρώ;».

«Αυτό είναι ένα περιφερειακό ζήτημα, ενώ θα έπρεπε να σκέφτεστε στρατηγικά», υποστήριξε.

Είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης και την προστασία της οικονομίας. Αναφέρθηκε στα ευρωομόλογα, ένα από τα σχέδια για την άμβλυνση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, που η Γερμανία απορρίπτει.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας διερωτήθηκε πώς οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν ότι θα σωθούν οι οικονομίες των χωρών τους αν δεν θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Εάν δεν το πράξουν, πρόσθεσε, οι Ιταλοί θα απορρίψουν τα σχέδια του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Έθεσε επιπλέον το ερώτημα πώς θα τα πήγαινε η προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας σε έναν κόσμο μετά το ευρώ, χρησιμοποιώντας το μάρκο.

«Το θέμα είναι ευρύτερο από τα οικονομικά», είπε ο Ζέλικ. «Οι πιθανότητες πολιτικής επιτυχίας στις χώρες του πυρήνα θα εξαρτηθούν από τη συνεργασία για να υπάρξει ένα επίπεδο υποστήριξης για να προχωρήσουν οι ενέργειες» οι οποίες είναι αναγκαίες, πρόσθεσε.

 

Related posts