Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαρ 2024
Κόσμος

Επόμενος για την καρέκλα του Γιούνκερ… ο Σόιμπλε;


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όπως επισημαίνεται στη διαδικτυακή πύλη euobserver.com, την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στο Αμβούργο σε συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε ότι «υποστηρίζει πλήρως» την υποψηφιότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, ο διάδοχός του θα πρέπει να είναι κάποιος που να έχει την ικανότητα να ακούει τις διάφορες πλευρές και να έχει βαθιές γνώσεις για όλα τα θέματα της Ευρωζώνης. «Από αυτή την άποψη ο Σόιμπλε ταιριάζει απόλυτα στις προδιαγραφές της θέσης» δήλωσε ο σημερινός επικεφαλής του Eurogroup.
Το δημοσίευμα αναφέρει, ωστόσο, ότι ορισμένοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την επιλογή του Σόιμπλε, με το επιχείρημα ότι θα έστελνε μήνυμα ότι η Γερμανία διοικεί σε απόλυτο βαθμό την Eυρωζώνη.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μετατρέψεις ένα γεράκι σε μετριοπαθή, από το να τον βάλεις να προεδρεύει στην ομάδα των Υπουργών από 17 διαφορετικές χώρες, όπου θα πρέπει να συμβιβάζει 17 διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις.
Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εάν τελικά ο Σόιμπλε τοποθετηθεί επικεφαλής του Eurogroup, η Γερμανία θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία των ταμείων διάσωσης της ευρωζώνης.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που κατέχει τώρα τη θέση του επικεφαλής του EFSF, είχε την ελπίδα να παραμείνει ως επικεφαλής του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του ESM, που θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου. «Εάν όμως ο Σόιμπλε πάρει τη θέση του Γιούνκερ, τότε η Γαλλία και η Ισπανία θα διεκδικήσουν την προεδρία των ταμείων», καταλήγει το δημοσίευμα.

Related posts