Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Κόσμος

Εισβολείς απειλούν την Ανταρκτική!


Εισβολή ξενικών ειδών στην Ανταρκτική φοβούνται οι επιστήμονες, καθώς νέα έρευνα δείχνει ότι σπόροι και φυτά που μεταφέρονται στα ρούχα και τις αποσκευές επιστημόνων και τουριστών απειλούν το οικοσύστημα της περιοχής και την επιβίωση των αυτόχθονων ειδών.
Τα ξενικά είδη απειλούν την Ανταρκτική περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς η κλιματική αλλαγή λιώνει τους πάγους, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στην παγωμένη ήπειρο. Πάνω από 33.000 τουρίστες και 7.000 επιστήμονες επισκέπτονται την Ανταρκτική ετησίως.
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα δίμηνης μελέτης, οι επισκέπτες μεταφέρουν «κατά λάθος» στις αποσκευές, τις τσέπες, τα ρούχα και τα παπούτσια τους σπόρους φυτών από άλλες περιοχές που είχαν επισκεφτεί νωρίτερα.
Η έρευνα διεξήχθη για δυο μήνες την χρονιά 2007 – 2008, όταν ξεκίνησε το Διεθνές Πολικό Έτος με στόχο την εξερεύνηση πολικών περιοχών.
Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ταυτοποιήσουν και να μελετήσουν οι επιστήμονες τις επιπτώσεις των «εισβολέων» στην παγωμένη ήπειρο.
«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας μπορούμε να μεταφέρουμε στην Ανταρκτική είδη που είναι ανταγωνιστικά. Τα είδη της τοπικής χλωρίδας και πανίδας δεν είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά, οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθεί πολύτιμη βιοποικιλότητα στην περιοχή», τόνισε σε δηλώσεις της η Dana Bergstrom, από το Τμήμα Αυστραλιανής Ανταρκτικής.
Πηγή: econews.gr

Related posts