Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Απρ 2024
Υγεία

Εθισμένα στην καφεΐνη τα Ελληνόπουλα από το δημοτικό!

Τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά, που καθιερώθηκαν και στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, καταναλώνονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς. Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην οποία συμμετείχαν 4.562 μαθητές λυκείου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων φαίνεται ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων ποτών από μαθητές λυκείου δεν γίνεται σε ποσότητες τέτοιες, ώστε να εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, βάσει των επιστημονικών δεδομένων στη διεθνή βιβλιογραφία.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΦΕΤ υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής. Για παράδειγμα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εφήβων, οι οποίοι ξεκίνησαν να καταναλώνουν στο δημοτικό ενεργειακά ποτά.
Οι περισσότεροι δεν φάνηκε να γνωρίζουν ότι τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη, ενώ ορισμένοι δήλωσαν ότι έχουν καταναλώσει σημαντικές ποσότητες των ποτών αυτών μαζί με αλκοόλ.
Αρκετοί έδειξαν σύγχυση ως προς τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών ποτών (π.χ. το θερμιδικό περιεχόμενο, διαφορές ως προς τα ποτά για αθλητές κ.ά.).
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται από εφήβους σε ποσοστό 43,9%.
Από όσους δήλωσαν ότι καταναλώνουν ενεργειακά ποτά:
– το 55,4% ήταν αγόρια
– το 17,0% δήλωσε ότι δοκίμασε πρώτη φορά ενεργειακά ποτά στο δημοτικό, το 47,9% στο γυμνάσιο και το 23,7% στο λύκειο
– το 73,5% τα καταναλώνουν επειδή απλά τους αρέσει η γεύση
– 41,9% τα επιλέγει διότι πιστεύει ότι τα ενεργειακά ποτά τους δίνουν την ενέργεια που χρειάζονται
– το 38,5% καταναλώνει ενεργειακά ποτά στο σπίτι, το 15,68% στο γυμναστήριο, το 48,35% στους χώρους διασκέδασης ενώ το 27,13% σε άλλους χώρους όπως σε πλατείες, φροντιστήριο κτλ.
– το 54,1% διαβάζει την διατροφική επισήμανση στις ετικέτες των ενεργειακών ποτών, αλλά από αυτούς μόνο ο ένας στους τρεις μπορούσε να θυμηθεί ότι τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη
– το 34,5% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που καταναλώνουν σε μια μέρα είναι ένα ποτό
– περίπου το 8,1% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που έχουν καταναλώσει σε μία ημέρα είναι 5
– το 12,4% φάνηκε να προσλαμβάνει περισσότερο από 240mg καφεΐνης ημερησίως (λαμβάνοντας υπόψη και άλλες πηγές καφεΐνης όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά), το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 3 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα
– οι μισοί δεν καταναλώνουν ενεργειακά ποτά μετά από έντονη άθληση. Το 13,9% αυτών που καταναλώνουν ενεργειακά ποτά τα καταναλώνει συχνά μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα
Ως προς την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών με αλκοόλ, περισσότεροι από τους μισούς (~61%) εξ αυτών που τα καταναλώνουν δήλωσαν ότι δεν τα αναμιγνύουν. Ο ένας στους 10 όμως δήλωσε ότι τα αναμιγνύει συχνά.
Εντούτοις, οι περισσότεροι από αυτούς (64,1%) δήλωσαν ότι, όταν τα αναμιγνύουν, καταναλώνουν ένα ενεργειακό ποτό τη φορά. Ενα μικρό ποσοστό από αυτούς (4,8%) δήλωσε ότι όταν αναμιγνύει αλκοόλ με ενεργειακά ποτά καταναλώνει πάνω από 3 ενεργειακά ποτά τη φορά.
Ο ΕΦΕΤ θα ξεκινήσει άμεσα αναλύσεις καφεΐνης σε καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αποκλίσεις από τις αναγραφόμενες τιμές καφεΐνης στις ετικέτες των τροφίμων.
Επίσης ο φορέας θα προβεί σε συστάσεις ούτως ώστε τα ενεργειακά ποτά να μην τοποθετούνται πλάι σε ποτά για αθλητές ή αλκοολούχα ποτά.

Related posts