Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Κόσμος

Δ. Χριστόφιας: Τέσσερις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ

Ο Δημήτρης Χριστόφιας παρουσίασε τις τέσσερις κύριες προτεραιότητες τις οποίες θα προωθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σε εισαγωγική παρέμβασή του στην ολομέλεια της συνάντησης της κυπριακής κυβέρνησης με τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική και βιώσιμη.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυπριακή προεδρία θα δώσει έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την εξαετία 2014-2020, με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού το οποίο θα οδηγεί στη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης.

 

Ο δεύτερος στόχος επικεντρώνεται στην προώθηση μέτρων για πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη με διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

 

Ευρώπη που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή θα είναι επίσης βασική επιδίωξη της κυπριακής προεδρίας, η οποία θα προωθήσει -μεταξύ άλλων- το νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και θέματα για την ευημερία των παιδιών και την καταπολέμηση της φτώχειας.

 

Η τέταρτη προτεραιότητα της κυπριακής προεδρίας αφορά στην εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της Ευρώπης των «27» με τους γείτονές της.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη νότια διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας και ώθηση στις απαιτούμενες διεργασίες για την πολιτική διεύρυνσης.

 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Δ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης να μην επηρεαστεί η κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα προβλήματα που η κατοχική Τουρκία προκαλεί στην Κύπρο.

 

Δεν έκρυψε, πάντως, την προσωπική του απογοήτευση για το γεγονός ότι κάποιοι φίλοι -όπως είπε- στις Βρυξέλλες και αλλού δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τον ξεχωριστό θεσμικό ρόλο που θα αναλάβει η Κύπρος την πρώτη Ιουλίου.

Related posts