Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2024
Κόσμος

Αναν: Η Συρία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως

Η Συρία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους του ειρηνευτικού του σχεδίου, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη χώρα Κόφι Αναν και κάλεσε τα μέλη του να αξιώσουν την απόσυρση των στρατευμάτων και των βαρέων όπλων από τις συριακές πόλεις.

 

Σύμφωνα με διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, o κ. Αναν ανέφερε επίσης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός της Συρίας χρειάζεται υποστήριξη και ζήτησε να εγκρίνουν την άμεση ανάπτυξη μιας πρώτης ομάδας άοπλων παρατηρητών για να επιβλέπουν την εφαρμογή του σχεδίου του των έξι σημείων, η οποία θα ακολουθηθεί από μια δεύτερη ομάδα παρατηρητών αργότερα.

 

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κόφι Αναν σημείωσε επίσης ότι τότε θα ζητηθούν εγγυήσεις από τις συριακές αρχές ώστε οι παρατηρητές να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια και να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς παρεμβολές.

 

Παράλληλα εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε ότι οι αντάρτες «δεσμεύονται 100%» να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στη Συρία.

 

«Το καθεστώς λοξοδρομεί, ενώ εμείς έχουμε δεσμευτεί 100% να σεβαστούμε την κατάπαυση του πυρός. Το καθεστώς δεν θα μας προκαλέσει, δεν θα δεχθούμε να μας προκαλέσει και δεν θα απαντήσουμε στις προκλήσεις του» σημείωσε χαρακτηριστκά ο συνταγματάρχης Κάσεμ Σααντεντίν. Ερωτηθείς για επίθεση που αποδόθηκε από τις συριακές αρχές σε «ένοπλη τρομοκρατική ομάδα», από την οποία σκοτώθηκε ένας αξιωματικός του στρατού στο Χαλέπι, σύμφωνα με τη Δαμασκό, ο συνταγματάρχης αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και σημείωσε ότι πρόκειται για «προπαγάνδα».

Related posts