Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαρ 2024
Οικονομία

Αισιόδοξος για την Ελλάδα ο Μόντι

 

 

 

 

 

 

 

«Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά πιστεύω ότι πιθανότερο είναι η εξέλιξη να είναι θετική για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για όλους μας», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας στην πολιτική εκπομπή «Piazza Pulita» του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La7.

«Η Ελλάδα υπόκειται στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το να χάνεις την κυριαρχία σου διότι άλλοι σου λένε ότι σου δίνουν τα λεφτά, αλλά αποφασίζουν αυτοί και όχι εσύ είναι μια φοβερή ταπείνωση», σημείωσε ο Μόντι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, «η Ελλάδα δεν είχε τον ιταλό πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος είπε ότι δεν ήθελε νέες εκλογές και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η σύνθεση νέας κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων». Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «η απόφασή του αυτή και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσει να αποφύγει η Ιταλία την μοίρα της Ελλάδας».

«Τα να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, είναι προς το συμφέρον όλων- αρχίζοντας από τη Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε να αναφερθώ σε αυτού του είδους τα σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το Ευρώ- προβαίνοντας ταυτόχρονα σε υποτίμηση της λιρέτας- αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός και οικονομολόγος.

«Μέχρι πριν λίγο καιρό, η Ελλάδα περνούσε μια θριαμβευτική φάση, έμοιαζε να είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Ιταλία. Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπήρχε ένα πολιτικό σύστημα που πουλούσε αυταπάτες στους πολίτες, μια κοινωνία των πολιτών που βασιζόταν στην φοροδιαφυγή, έλλειψη ανταγωνισμού, νεποτισμός, έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά, αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας» απάντησε σχετικά με τις αιτίες της ελληνικής κρίσης.

Ο Μόντι κάλεσε ακόμα τους «πιο Τεύτονες από τους Ευρωπαίους» να «σταματήσουν να εκδίδουν διαταγές» και την Ελλάδα να επιμείνει στα μέτρα λιτότητας

Ερωτηθείς για τα ευρωομόλογα ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι «πρόκειται να υιοθετηθούν, έστω και αν αυτό δεν συμβεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες». Η πεποίθησή του αυτή οφείλεται, είπε, στο ότι «οι χώρες που εκφράσθηκαν υπέρ, στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ήταν περισσότερες από εκείνες που τάχθηκαν εναντίον της προοπτικής αυτής».

Related posts