Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Απρ 2024
Κόσμος

Ίσως και σήμερα η Κύπρος να ζητήσει και επίσημα βοήθεια από την Ευρωζώνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να διατυπώσει επίσημα ίσως και σήμερα αίτημα προς την Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος.

Σε αυτή τη δήλωσε προχώρησε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Κύπρος πρόκειται να επισημοποιήσει το αίτημα να της χορηγηθεί δάνειο από την ΕΕ εντός της ημέρας, είπε η πηγή, σημειώνοντας πάντως ότι δεν έχει φθάσει ακόμα στις Βρυξέλλες το αίτημα αυτό και ότι αναμένεται «εντός κάποιων ωρών».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμαντέου Αλταφάζ, είπε από την πλευρά του σήμερα το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι δεν υπάρχει ακόμα «προς το παρόν» τέτοιο επίσημο αίτημα.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η μόνιμη κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει τέτοιο αίτημα. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες», είπε εκπρόσωπός της — αναφερόμενος σε συζητήσεις για διμερή δάνεια από την Κίνα και τη Ρωσία, ή για ένα αίτημα της Λευκωσίας να υπάρξει περιορισμένος δανεισμός από την ΕΕ στην Κύπρο, που θα προορίζεται μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Υπενθυμίζεται πως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Κύπρου σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-», με αρνητική προοπτική.

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.

Related posts