Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Ελλάδα

«Έφυγε» μια ελληνίδα – σύμβολο

 

Συγκίνηση στον Ελληνικό Στρατό, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκάλεσε ο θάνατος της Κυράς των Μαρασίων, που μετά τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, την περίφημη Κυράς της Ρω, θεωρείτο η σύγχρονη γυναίκα – συμβόλο της χώρας.

Η Βασιλική Λαμπρίδου – Φωτάκη γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης και κατοικούσε μόνιμα στον Έβρο. Από παιδί γνώρισε την ορφάνια και την πίκρα της προσφυγιάς, καθώς οι προστάτες – συγγενείς της μετακινήθηκαν κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου και έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Και όταν έχασε τα τρία σε νεαρές ηλικίες, άρχισε να αντιμετωπίζει σαν δικά της παιδιά όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα τα στρατευμένα.

Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στο χωριό Μαράσια, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το σπίτι της είναι το τελευταίο του οικισμού, δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο. Κάθε μέρα, νωρίς το πρωί, ύψωνε την ελληνική σημαία στο φυλάκιο «ώστε να την βλέπουν απέναντι, τα μέρη όπου γεννήθηκαν και από όπου ξεριζώθηκα».

Πρόσφατα την είχε επισκεφθεί στο σπίτι της για να την τιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι  της Δευτέρας στα Μαράσια του Έβρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου.

 

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,  Άρης Γιαννακίδης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:

 “Η Κυρά των Μαρασίων, η Βασιλική Λαμπίδου, ξεκίνησε σήμερα το μεγάλο της ταξίδι εγκαταλείποντας τα εγκόσμια και αφήνοντας πίσω της μία ισχυρή παρακαταθήκη μνήμης και αίσθησης του εθνικού χρέους.

Η Κυρά των Μαρασίων θα παραμείνει ένα σύμβολο αγάπης προς την πατρίδα και τον τόπο της, τον ακριτικό Έβρο. Η Περιφέρειά μας, η πατρίδα μας σήμερα είναι φτωχότερη… Και έχει ανάγκη από ανθρώπους σύμβολα όπως η εκλιπούσα

Η μνήμη της Κυράς ας είναι αιώνια”.

Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης θα παραστεί σήμερα Δευτέρα στην εκφορά της εκλιπούσης στα Μαράσια αποτίοντας φόρο τιμής στην μνήμη της.

 

 

Related posts