Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2024
Ελλάδα

Έκκληση Σόιμπλε για στήριξη της Ελλάδας

Έκκληση προς το Κοινοβούλιο της χώρας του, απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, σήμερα Παρασκευή, για να στηρίξει ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με τη συμμετοχών ιδιωτών, λέγοντας ότι μια μη ελεγχόμενη χρεωκοπία θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις αγορές.

Ανακοίνωσε ότι οι χώρες του Eurogroup αποφάσισαν να συστήσουν «ομάδα εργασίας» επιφορτισμένη με την επίτευξη συναινετικής συμφωνίας ως προς το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

«Για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, την οποία να μπορεί να συνυπογράψει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφασίσαμε μαζί με το Eurogroup να συστήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία θα αναλύσει το στενό περιθώριο ελιγμών ανάμεσα στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γερμανική βουλή.

Η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών τίτλων, τραπεζών και επενδυτικών ταμείων κυρίως, στη χορήγηση νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, η οποία επαναδιατυπώθηκε σήμερα από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντίθετη με τις προτάσεις της Γερμανίας προς αυτήν την κατεύθυνση, θέση την οποία επανέλαβε χθες ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Αποτελεί υποχρέωση της EKT να υπολογίσει τις πιθανές συνέπειες (αυτής της συμμετοχής) επί της ρευστότητας» στη ζώνη του ευρώ, παραδέχθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την κατανόησή του για τη θέση αυτή του Ζαν-Κλόντ Τρισέ και επισημαίνοντας για μία ακόμη αφορά την προσήλωσή του στην εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί την ΕΚΤ.

Ο Σόιμπλε είπε ακόμη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σοβαρή και ότι απαιτούνται εκτενείς μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την παροχή επιπλέον βοήθειας.

Related posts