Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Απρ 2024
Ελλάδα

Ποια προϊόντα παίρνουν την ανιούσα από 1 Σεπτέμβρη

 

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% – από 13% που είναι σήμερα – θα υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου μια σειρά από προϊόντα όπως  τα αναψυκτικά, τα αεριούχα νερά, τα έτοιμα ροφήματα και οι υπηρεσίες εστίασης.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος (ΠΟΛ.1170/5.8.2011) της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων (Γενική Διεύθυνση Φορολογίας) στο 23% μετατάσσονται από την 1η Σεπτεμβρίου οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα έτοιμα ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ. και τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά.

Επίσης, μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή (23%) τα νερά στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά (πρόκειται για τα αναψυκτικά εν γένει).

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) παραμένουν, μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα, ενώ και η παράδοση ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή (13%).

Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ θα υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου και οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων.

Στο 23% και οι υπηρεσίες εστίασης από ξενοδοχεία

Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από την 1η/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Στην περίπτωση όπου οι εν λόγω επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές ή και περισσότερες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επιμέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση από την 1η/9/2011 να γίνεται ως εξής:

 

α. Διαμονή με πρωινό: 8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

 

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

 

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή, περιλαμβανομένων της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.ά.): 40% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για την κατανάλωση αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Μειωμένος συντελεστής στις παραδόσεις

Στον μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών.

 

 

Related posts