Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Οικονομία

“Περαίωση” για… έχοντες και κατέχοντες

Να βάλει στο «κόλπο» τους «έχοντες και κατέχοντες», για να καταθέσουν τον οβολό τους (έως 2 δισ. ευρώ) προκειμένου να κλείσουν τους “ανοιχτούς λογαριασμούς” δεκαετιών με την εφορία, επιχειρεί  η κυβέρνηση. Στο στόχαστρο έχει τις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και τους 5.000 πλουσιότερους Έλληνες, που αποκλείστηκαν από την περαίωση το 2010.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή μια νέα ρύθμιση στην οποία θα μπορούν τώρα να υπαχθούν, αν και πέρυσι είχαν εξαιρεθεί:

– Επιχειρήσεις με ακαθάριστα δηλωθέντα έσοδα μεγαλύτερα και από τα 20.000.000 ευρώ ανά χρήση.

– Εισοδηματίες και επαγγελματίες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, που ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 400.000 ευρώ και οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία περιουσιολογίου, υπόκειντο σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

– Μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η ρύθμιση είναι πάντως έτσι φτιαγμένη, ώστε στο οικονομικό επιτελείο να μιλάνε για “διαδικασία ελέγχου” και να αποφύγουν τον όρο “περαίωση”.  Αντί τα έντυπα περαίωσης να έρχονται προεκτυπωμένα από το υπουργείο (γεγονός που οδήγησε και σε πληθώρα ενστάσεων και διορθώσεων λαθών), θα τα συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι μόνοι τους και μετά θα πηγαίνουν στη ΔΟΥ για να το καταθέτουν. Εκεί μέσω υπολογιστή ο εφοριακός υπάλληλος θα ελέγχει αν τα στοιχεία συμφωνούν με τα δηλωθέντα και, εν συνεχεία, θα εκδίδεται το “συγχωροχάρτι”,  με κόστος 2% επί του ετήσιου τζίρου κάθε χρονιάς.

Με τον τρόπο αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επιχειρείται να εισφέρουν «έχοντες και κατέχοντες» που έχουν την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν ένα «αλμυρό» αντίτιμο για να κλείσουν οικειοθελώς τους λογαριασμούς τους με την Εφορία, δεδομένου ότι η νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή έχει αυστηροποιηθεί πολύ .

 Επιπλέον στη ρύθμιση εξετάζεται να υπαχθούν και να περαιωθούν όχι μόνο ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αλλά και οι «ανοιχτές» υποθέσεις:

– ακίνητης περιουσίας,

– μεγάλης ακίνητης περιουσίας,

– μεταβίβασης ακινήτων,

– κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,

– ενιαίου τέλους ακινήτων,

– ειδικού φόρου επί των ακινήτων,

– φόρου αυτόματου υπερτιμήματος και

– τέλους συναλλαγής,

– φορολογίας πλοίων.

 Στη ρύθμιση πιθανότατα θα περιληφθούν ακόμα και υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ακόμα εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις. 

Related posts