Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαρ 2024
Αγορά εργασίας

Παρεμβάσεις στο θέμα της ανεργίας

Συνεδριάζει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με βασικό θέμα, παρεμβάσεις στο θέμα της ανεργίας και αλλαγές στον τρόπο της υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, προγραμματίζεται σύσκεψη για τη ναυπηγική πολιτική της χώρας.

Την παρουσίαση του συνολικού σχεδίου για τις αλλαγές στην κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων θα κάνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι οι εξής:

– Προβλέπεται η ενοποίηση των δράσεων για την επαγγελματική κατάρτιση, μέσω του συντονισμού των υπουργείων που υλοποιούν προγράμματα, τα οποία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε η κατάρτιση να γίνεται συντονισμένα και να συνδέεται με τις εξελίξεις και τις ανάγκες της αγοράς.

Επίσης, με κοινό συντονισμό θα γίνεται και η διαχείριση των κονδυλίων που προορίζονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε πόρος και να μην υπάρχουν προβλήματα διαφάνειας και δυσκολίες στην απορρόφηση των κονδυλίων.

– Θα ορισθεί, νέα διαδικασία πιστοποίησης των φορέων Επαγγελματικής Κατάρτισης, η οποία δεν θα αφορά μόνο στον τρόπο της λειτουργίας τους αλλά και στο εκπαιδευτικό τους αντικείμενο, ενώ οι εκπαιδευτικοί φορείς θα συνδέονται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες θα αναλαμβάνουν και την πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων.

Εισάγεται η διαδικασία της μοριοδότησης των ανέργων με κριτήρια τον χρόνο παραμονής στην ανεργία το επάγγελμα κ.ά. Οι άνεργοι που θα προηγούνται σε μόρια θα λαμβάνουν ειδικό κουπόνι (voucher), με το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν φορέα και πρόγραμμα κατάρτισης.

Με τη διαδικασία αυτή, ο εκπαιδευόμενος αναλαμβάνει ο ίδιος την επιλογή φορέα με κριτήριο την ποιότητα της εκπαίδευσης και τη συντομότερη επάνοδο στην εργασία. Η έγκριση των προγραμμάτων που υλοποιεί ο εκπαιδευτικός φορέας γίνεται μετά τη συγκέντρωση του αναγκαίου αριθμού των εκπαιδευομένων και αποκλείεται η δυνατότητα διαπλοκής, ενώ οι εκπαιδευόμενοι άνεργοι προπληρώνονται το ποσό της επιδότησης που προβλέπει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για εκπαιδευόμενους ανέργους που δε λάμβαναν το επίδομα παρ’ ότι ο φορέας υλοποίησης είχε εισπράξει τα προβλεπόμενα ποσά. 

Related posts