Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Απρ 2024
Κόσμος

Να ζυγίζετε τις δηλώσεις σας, λέει ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Να ελέγχουν τις δηλώσεις τους ζήτησε από τους βουλευτές ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ,  μετά από την τραγωδία, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 77 άτομα.

Μπορεί ο Νορβηγός πρωθυπουργός να μην ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοούσε, ωστόσο εικάζεται πως η δήλωσή του αφορά τις έντονες συζητήσεις για το θέμα της μετανάστευσης.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Γ.Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της 22ας Ιουλίου δίνουν λόγο στους πολιτικούς να συλλογιστούν ξανά «τι έχουμε σκεφτεί, πει και γράψει». Επίσης, υποστήριξε πως «Όλοι έχουμε κάτι να διδαχθούμε από την τραγωδία. Μπορεί όλοι να έχουμε την ανάγκη να πούμε “Έκανα λάθος” και να μας σεβαστούν γι’ αυτό».

Όσον αφορά στη δήλωσή του, ο Νορβηγός πρωθυπουργός είπε πως αναφέρεται τόσο σε πολιτικούς, όσο και σε δημοσιογράφους, ακόμα και σε απλούς πολίτες που συνομιλούν καθημερινά μέσω Διαδικτύου.

«Η υπόσχεσή μας είναι ότι όταν το πολιτικό έργο ξεκινήσει ξανά, θα πάρουμε μαζί μας το “πνεύμα” της 22ας Ιουλίου. Θα συμπεριφερθούμε με την σοφία και σεβασμό, που συμπεριφέρονται οι Νορβηγοί πολίτες» τόνισε.

Εκείνο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος έχουν εκτοξευτεί πάνω από δέκα μονάδες μετά το μακελειό, καθώς οι περισσότεροι πολίτες στηρίζουν τον Νορβηγό πρωθυπουργό για το πως αντιμετώπισε την κρίση.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα εντοπίζεται στις ισχύουσες ποινές για σοβαρά εγκλήματα.

Με άλλα λόγια, οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να υιοθετήσει πιο αυστηρές ποινές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. 

Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος 1.283 άνθρωποι και διενεργήθηκε έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις στο κέντρο του Όσλο και στο νησί Οτόγια, στοιχεία της οποίας δείχνουν πως το 65,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ποινές που επιβάλλονται είναι «πολύ μικρές» και μόνο το 23,8% δήλωσε ότι είναι οι αρμόζουσες, σύμφωνα με την εφημερίδα Verdens Gang.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Κνουτ Στόρμπεργκετ δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν εκπλήσσεται από τις εκκλήσεις για αυστηρότερους νόμους. 

«Πρέπει να ακούσουμε, να το συζητήσουμε, αλλά να μην καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα […] Είναι σημαντικό οι πολιτικές να μην διαμορφώνονται σε κατάσταση πανικού» δήλωσε.

Όσον αφορά στη μνήμη των νεκρών, η κυβέρνηση της Νορβηγίας έλαβε -μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- την απόφαση να κηρύξει ημέρα εθνικού πένθους την Κυριακή 21 Αυγούστου.

Εκείνη τη μέρα, θα διοργανωθεί συναυλία στη μνήμη των θυμάτων στο Όσλο, στην οποία καλεσμένοι θα είναι επιζώντες, οικογένειες θυμάτων και μέλη σωστικών συνεργείων.

Η αστυνομία της Νορβηγίας δημιούργησε μία ειδική μονάδα για να ερευνήσει τη διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου στο κέντρο του Όσλο και το νησί Οτόγια.

Με καταθέσεις από περίπου 200 μάρτυρες από το νησί και έχοντας στη διάθεσή της όλα τα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις φωτογραφικές μηχανές που βρέθηκαν εκεί, θα προσπαθήσει να λύσει όλες τις απορίες.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των αστυνομικών που θα πάρουν μέρος σε αυτή τη μονάδα θα καθοριστεί σε μερικές ημέρες, όπως δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Τέλος, η βόμβα που πυροδότησε ο Άντερς Μπρέιβικ στο κέντρο του Όσλο, είναι πιθανό να ήταν πιο ισχυρή απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς.

Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για 500 κιλά εκρηκτικών, ενώ στη συνέχεια ο πυροτεχνουργός Περ Νέργκααρντ έκανε λόγο για έναν τόνο εκρηκτικών, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Dagsavisen.

Μία υπόγεια διάβαση στο κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι πιθανό να μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, σύμφωνα με τον Π.Νέργκααρντ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο απολογισμός των οκτώ νεκρών είναι «ιδιαίτερα χαμηλός» με δεδομένη την ισχύ της βόμβας. 

Ένας άλλος παράγοντας που πιστεύεται ότι συνέβαλε στη μείωση των θυμάτων ήταν ότι πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι έλειπαν λόγω καλοκαιρινών διακοπών, επεσήμανε ο Π.Νέργκααρντ.

Related posts