Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαρ 2024
Κόσμος

Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβίβασε σήμερα την Ιρλανδία στην κατηγορία των “κερδοσκοπικών” επενδύσεων, μειώνοντας την πιστοληπτική της ικανότητα σε Ba1 από Baa3, με αρνητικές προοπτικές

Επιπλέον, η Moody’s διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές αξιολόγησης του χρέους της χώρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Ο οίκος δικαιολόγησε την απόφασή του από “την αυξανόμενη πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης απο την ΕΕ και το ΔΝΤ στα τέλη του 2013, η Ιρλανδία να έχει ανάγκη απο ένα νέο πακέτο διάσωσης πριν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές”.

Η Moody’s επικαλείται ως λόγο για την κίνησή της την «αυξανόμενη πιθανότητα να χρειαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ως προϋπόθεση για μία πρόσθετη βοήθεια, μετά και τις πρόσφατες προτάσεις της ΕΕ».

Αν και η Moody’s παραδέχεται ότι η Ιρλανδία επιδεικνύει ισχυρή δέσμευση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και έχει μέχρι τώρα επιτύχει τους στόχους της, δεν παύει να θεωρεί ότι παραμένουν «σημαντικοί κίνδυνοι», κυρίως από την άποψη των συνεχιζόμενων ασθενών επιδόσεων της οικονομίας της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στο negative outlook, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης αντικατοπτρίζει τους παραπάνω κινδύνους που αφορούν στο πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος, καθώς και «στην αλλαγή τόνου μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η βοήθεια θα είναι διαθέσιμη». Με άλλα λόγια, δηλαδή, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

 

Related posts