Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Κόσμος

Ιαπωνία: Tεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα σε ζώνες καταστροφών

Μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρίες στον κόσμο, η ιαπωνική Mitsui & Co, σχεδιάζει να δημιουργήσει κολοσσιαία ηλιακά πάρκα σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας, στόχος του ομίλου είναι η ενέργεια που θα παράγεται να καλύπτει τις ανάγκες 30.000 νοικοκυριών στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η εφημερίδα «Γιομιούρι Σιμπούν» γράφει ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ, θα κατασκευαστούν στην περιφέρεια Τοχόκου, η οποία αντιμετωπίζει διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς η διπλή καταστροφή του Μαρτίου δεν άφησε ανέγγιχτα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την ίδια πηγή, η Mitsui & Co., ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός όμιλος της Ιαπωνίας, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις περιφερειακές κυβερνήσεις και την επιχείρηση ηλεκτροδότησης του Τοχόκου, στην οποία σχεδιάζει να πουλάει την ενέργεια που θα παράγεται, αναφορικά με τις ιδανικές τοποθεσίες για την υλοποίηση του έργου. Στόχος είναι η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων να αρχίσει μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο κατασκευής γιγαντιαίων ηλιακών πάρκων στην Ιαπωνία», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομίλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Η επένδυση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να στοιχίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ εκτός από την ενίσχυση των ενεργειακών αποθεμάτων στην περιφέρεια Τοχόκου, ο όμιλος προσβλέπει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή, η οποία αγωνίζεται να ορθοποδήσει μετά από το σεισμό και το τσουνάμι.

Στην Ιαπωνία βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον απόηχο της καταστροφής πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι. Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αναγκάστηκε να αποσύρει εθνικό ενεργειακό σχέδιο, το οποίο προέβλεπε ότι έως το 2030, το 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα καλύπτονταν από την πυρηνική ενέργεια. Στόχος, κατά τον ίδιο, είναι τώρα οι ανανεώσιμες πηγές να μετατραπούν σε πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της Ιαπωνίας. Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts