Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Απρ 2024
Οικονομία

Θρίλερ για την 5η δόση

Σε θρίλερ εξελίσσεται η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Μπορεί η Ευρώπη να υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, τα πιο δύσκολα όμως για τους έλληνες, τώρα αρχίζουν.

Η 5η δόση δεν φαντάζει και τόσο βέβαιη. Το πράσινο φως θα πάρει το Σάββατο, σε Τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης , αντί για έκτακτη σύνοδο Γιούρογκρουπ που ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή.  Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα χαρακτήριζαν «θετικό το γεγονός ότι επιταχύνεται η διαδικασία του eurogroup, που αντί της Κυριακής 3 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο 2 Ιουλίου, με στόχο την εκταμίευση της πέμπτης δόσης».

Ωστόσο, όπως πρώτο μετέδωσε το now24, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού  το ΔΝΤ τηρεί στάση αναμονής για την 5η δόση… Θα αποφασίσει αν και πότε θα δώσει τα 3 από τα 12 δισ. της 5ης δόσης που του αναλογούν, αφού όμως πρώτα δει τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι και την λύση χρέους που θα ετοιμάζουν εξασφαλίζει το ελληνικό πρόγραμμα, όχι μόνο ως τον Σεπτέμβριο, αλλά τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, ως το καλοκαίρι του 2012!

 

Όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Καρολάιν Άτκινσον, «οι συζητήσεις για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος είναι συνεχής και ελπίζουμε για μια θετική επίλυση σύντομα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρηση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης».

Με τα δεδομένα αυτά, η έκθεση του κ.Τόμσεν δεν θα συζητηθεί τελικά την Παρασκευή 8 Ιουλίου από το διευθυντήριο του ΔΝΤ, αλλά μετά τις 11 Ιουλίου ή και τον Σεπτέμβριο τελικά!

Η λύση όμως ίσως δεν έρθει όσο γρήγορα έχει ανάγκη η χώρα τα λεφτά. Στις 8-10 Ιουλίου αναμένεται να δώσει τα 9 δισ. που την αναλογούν η ΕΕ… Το ΔΝΤ όμως θα περιμένει τουλάχιστον ως στις 11 του μηνός, για να δει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, πριν βάλει τα δικά του λεφτά. Και ίσως χρειαστεί να περιμένει ακόμα παραπάνω: Ο επίτροπος Ρεν μιλάει για αρκετές εβδομάδες και ο φιλανδός υπουργός Οικονομικών για «μήνες», ίσως έως το φθινόπωρο, μέχρι να φανεί ποια είναι η λυση για την Ελλάδα.

 

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι οι ευρωπαίοι να καταλήξουν σε κοινή και πειστική συμφωνία, με τράπεζες και επενδυτές, για τα ελληνικά ομόλογα….

 

Όπως δήλωσε ο Γιοζεφ Άκερμαν, πρόεδρος της Deutschebank “παίρνουμε το γαλλικό σχέδιο ως μοντέλο, αλλά κάνουμε τροποποιήσεις. Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε μία ικανοποιητική λύση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές”.

 

Η λύση χρέους που ετοιμάζεται για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπερνά τα 85 δισ. ευρώ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεισφέρει κατά 30% στη συνολική βοήθεια, ενώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές θα χορηγήσουν το υπόλοιπο 70%.

Related posts