Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Κόσμος

Εργαστηριακό σπέρμα νίκησε την απόλυτη στειρότητα!

Την απόλυτη στειρότητα κατάφεραν να “βάλουν κάτω” Ιάπωνες επιστήμονες, μέσα από τη δημιουργία σπερματοκυττάρων από ανώριμα κύτταρα.
Τα εν λόγω σπερματοκύτταρα, τα εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια, τα οποία στη συνέχεια κυοφόρησαν κανονικά με αποτέλεσμα να γεννήσουν υγιέστατα μικρά.
Οι συνεχείς έρευνες δείχνουν πως ένα χρόνο μετά τη γέννησή τους, τα ποντίκια δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας, ούτε έχουν κληρονομήσει κάποιο ζήτημα γονιμότητας από τους πατεράδες τους.

“Η μέθοδος, με κάποιες αλλαγές, θα δοκιμαστεί στο μέλλον σε άντρες με σοβαρά προβλήματα στειρότητας. Είναι μία από τις πιο θεμελιώδεις προκλήσεις που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα στον τομέα της βιολογίας”, σχολιάζει ο υπεύθυνος της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, δρ Μιτινόρι Σαΐτου.

“Μάλιστα, οι πιθανότητες σύλληψης με αυτόν τον τρόπο είναι ακριβώς οι ίδιες που έχουμε και σε ανθρώπους που είναι απλώς υπογόνιμοι, δεν πάσχουν δηλαδή από καθολική στειρότητα”, συμπληρώνει ο δρ Σαΐτου.

Βέβαια, όπως υποστηρίζει, “για να εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος σε ανθρώπους θα πρέπει να γίνουν κι άλλα σημαντικά βήματα, αφού οι ενήλικοι άνδρες δεν διαθέτουν βλαστοκύτταρα”.

Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας πως “θα μπορούσε να γίνει με κάποιες μικρές αλλαγές σε αυτό το σημείο, δηλαδή αναπρογραμματίζοντας τα ήδη ώριμα κύτταρα που μπορούμε, για παράδειγμα, να πάρουμε από το δέρμα, να τα φέρουμε σε εμβρυϊκό στάδιο και να τα μεταφέρουμε στον ειδικό δίσκο του εργαστηρίου ώστε να περάσουν στα υπόλοιπα στάδια ανάπτυξης και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”.

Ενώ εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σπέρμα και ωάρια σε εργαστηριακό περιβάλλον, σε πρόσφατο πείραμα ο δρ Σαΐτου και οι συνεργάτες του έλαβαν βλαστοκύτταρα από αρσενικά ποντίκια που έπασχαν από καθολική υπογονιμότητα και πρόσθεσαν αναπτυξιακούς παράγοντες και άλλα βιοχημικά συστατικά, που ήταν ήδη δοκιμασμένα και είχαν επιτυχή δράση στον έλεγχο του πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης στα βλαστοκύτταρα των ποντικών.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ποντίκια κατάφεραν να γεννήσουν 65 υγιείς και μάλιστα γόνιμους απογόνους.

Να σημειωθεί ότι το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση “Cell”.

Related posts