Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Κόσμος

Εκεχειρία αντάρτικης οργάνωσης με την κυβέρνηση στο Νότιο Σουδάν

Το πετρελαιοπαραγωγό Νότιο Σουδάν, που την 9η Ιουλίου κατέστη ανεξάρτητο, δίνει τον αγώνα του κατά της φτώχειας, ύστερα από τον εμφύλιο πόλεμο με το Χαρτούμ, που διήρκεσε δεκαετίες.

Μια ανταρτική “ισχυρή” οργάνωση, υπό τον πρώην διοικητή μονάδας του κυβερνητικού στρατού, Πήτερ Γκάντε, συνήψε εκεχειρία, “άνευ όρων”, με τον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ στην Τζούμπα, που όμως είναι αντιμέτωπη με άλλες έξι ανταρτικές οργανώσεις.

Μεταγενέστερα αναμένεται να υπογραφεί στη Τζούμπα με την κυβέρνηση η ειρηνευτική συμφωνία. Η ειρήνευση λίγο έλειψε να ακυρωθεί, όταν πριν περίπου 15 ημέρες βρέθηκε νεκρός ο αρχηγός μιας άλλης οργάνωσης ανταρτών, ο Γκάτλουακ Γκάι.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, φέτος στις συγκρούσεις ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, στο Νότιο Σουδάν, περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το Νότιο Σουδάν κατηγορεί το Χαρτούμ ότι παρέχει υποστήριξη στις ανταρτικές οργανώσεις στο έδαφός του, κατηγορία που το Βόρειο Σουδάν απορρίπτει.

Απ’ την πλευρά τους οι ηγεσίες πολλών οργανώσεων των ανταρτών στο Νότιο Σουδάν αναφέρονται τακτικά “στον αγώνα τους κατά της διαφθοράς και του παραγκωνισμού των μειονοτήτων”.

Στο Βόρειο Σουδάν στην πολύπαθη επαρχία Νταρφούρ στο ελ Γκενέινα (δυτικός τομέας), ύστερα απ την κατάρρευση δύο κτισμάτων ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές πολλών ημερών, τουλάχιστον 20 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 30 είναι τραυματίες.

Στο Νταρφούρ, μετά απ το 2003, η κυβέρνηση στο Χαρτούμ έχει εξαπολύσει εκστρατεία εναντίον των μη-Αράβων ανταρτών, προκαλώντας όμως για τον ντόπιο πληθυσμό μεγάλης διάστασης ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για να αποφύγουν τα χειρότερα, περισσότεροι και από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταστεί πρόσφυγες.

Η κατάσταση στο Νταρφούρ έφθασε στο απροχώρητο, στη διάρκεια του 2004. Έκτοτε, οι αντάρτες, που δεν έχουν μια ενιαία πολιτική καθοδήγηση, εντείνουν περιοδικά τη δράση τους και έτσι η επαρχία αυτή στα δυτικά του Βόρειου Σουδάν δεν ειρηνεύει.

Related posts