Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2024
Κόσμος

Γερμανία: Έξαρση του AIDS σε νέους κάτω των 24 χρόνων

Η πρώτη καμπάνια κατά του AIDS έγινε στη Γερμανία το 1982 και ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε στην Κολωνία και το Βερολίνο η Οργάνωση Βοήθειας για τους Φορείς του AIDS. Από το 2007  αριθμός των ασθενών από AIDS στη Γερμανία παραμένει σταθερός με 3.000 περίπου νέες διαγνώσεις του ιού ετησίως. Έχουν περάσει 30 χρόνια από την πρώτη διάγνωση του ιού του AIDS και φαίνεται ότι στη Γερμανία η ασθένεια έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Και όμως εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν στη Γερμανία άνθρωποι που υποτιμούν τον κίνδυνο, κυρίως νεαροί κάτω των 25 χρονών, οι οποίοι από άγνοια δεν θέλουν να λάβουν ούτε καν το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο: τη χρήση προφυλακτικών. Η Οργάνωση Βοήθειας για τους Φορείς του AIDS μαζί με κρατικούς φορείς εντείνουν τώρα τις προσπάθειες διαφώτισης προς αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Μέλη της οργάνωσης “Νεαροί Οροθετικοί” (Gruppe Jung Positiv) με κρατικά κονδύλια και χορηγίες, προβάλουν σποτάκια στην τηλεόραση, στα σποτάκια βλέπουμε νεαρούς να κάνουν έρωτα με κοπέλες ή άντρες με άντρες και γυναίκες με γυναίκες σε όλες τις στάσεις, και κάποιος να τους ρωτά: ‘Πήρες όλα τα μέτρα προστασίας; Ή ‘έβαλες προφυλακτικό;’ Και να τους εξηγεί κατά περίπτωση, γιατί και πώς πρέπει να προστατευθούν. Τα σποτάκια προβάλλονται στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στις ιστοσελίδες διαφόρων φορέων για την καταπολέμηση του AIDS.

Οι αφίσες στους δρόμους, οι τακτικές διαφωτιστικές συζητήσεις σε σχολεία, σε συλλόγους και σε χώρους όπου συχνάζουν οι νέοι, είναι οι βασικοί άξονες του λεγόμενου ‘γερμανικού μοντέλου πρόληψης’. Η φιλοσοφία του: επικεντρώνεται στα αντικειμενικά δεδομένα αποφεύγοντας τις ηθικολογίες.

Ο Γιούργκεν Πίγκερ, επικεφαλής των προγραμμάτων διαφώτισης μέσω των πολυμέσων, υπογραμμίζει ότι οι νέοι χρειάζονται συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις, γι’ αυτό στο σποτάκι «το μήνυμα είναι απλό: μπορείς να κάνεις σεξ παντού και με όποιον θέλεις. Σημαντικό είναι να γνωρίζεις πώς πρέπει να προστατευθείς. Πρέπει να προστατεύσεις την υγεία σου, είναι αδιάφορος ο τόπος και ο τρόπος που κάνεις έρωτα.»

Η Χάιντι Αϊχενμπρένερ από την Οργάνωση Βοήθειας για τους Φορείς του AIDS τονίζει ότι μπορεί τα σποτάκια να είναι απαραίτητα, αλλά δεν φτάνουν: «Η συζήτηση και μάλιστα η προσωπική συζήτηση φέρνει πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό είναι σημαντική η παρουσία της οργάνωσής μας σε κάθε σχολείο, σε κάθε σύλλογο, σε κάθε κέντρο νεότητας, εκεί που συναντιούνται οι νέοι, εκεί που συζητούν.»

Η Οργάνωση Βοήθειας για τους Φορείς του AIDS επισκέπτεται τακτικά σχολεία, κέντρα νεότητας, συλλόγους, φυλακές, αλλά και πορνεία ή εστίες για εξαρτημένους από ναρκωτικά ή άλλες ουσίες. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ομοσπονδιακού Κέντρου Υγειονομικής Διαφώτισης οι τακτικές αυτές συζητήσεις έχουν ήδη αποτελέσματα.

Related posts