Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Σεπ 2020
Πολιτική

Ύστατη προσπάθεια του Κ.Παπούλια ο σχηματισμός κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων, σε εξέλιξη βρίσκεται πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και Πάνου Καμμένου για ένα non paper που αποδίδεται στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο οποίο περιγράφονται οι όροι υπό τους οποίους θα μπορούσε να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, για την αντιμετώπιση άμεσου κινδύνου εθνικής ασφάλειας.
Στο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να εξηγεί μάλιστα ποιοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν τέτοιοι κίνδυνοι, καθώς και τα «ανταλλάγματα» που θα ήθελε για να στηρίξει το σχηματισμό κυβέρνησης.
O Πάνος Καμμένος αντέδρασε έντονα στην δημοσιοποίηση του εγγράφου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δικό του και κάνοντας λόγο για προβοκάτσια εις βάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Μιλώντας στον ANT1 το πρωί της Τρίτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, που έχει προγραμματισθεί μία ώρα πριν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Από την Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνεται ότι το εν λόγω έγγραφο παραδόθηκε από τον Πάνο Καμμένο στον Κάρολο Παπούλια κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή, με την παράκληση να ενημερωθούν σχετικά τα υπόλοιπα κόμματα. Το non paper εστάλη από την Προεδρία της Δημοκρατίας στα κόμματα, τη Δευτέρα.
Το έγγραφο διέρρευσε και μάλιστα δημοσιοποιείται εξ ολοκλήρου στην ιστοσελίδα enikos.gr. Πρόκειται για ένα δισέλιδο έγγραφο στο οποίο κατ’ αρχήν καταγράφονται οι 7 προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως τις είχε περιγράψει και ο Πάνος Καμμένος το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι, όμως, η δεύτερη σελίδα, όπου υπό τον τίτλο «Σενάριο Β» περιγράφεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που οι 7 όροι δεν γίνουν αποδεκτοί.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θέτουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς το ερώτημα: Αντιμετωπίζει η χώρα υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο Εθνικής Ασφάλειας;
Ενδεικτικά:
1. Αμεση και άτακτη χρεοκοπία της χώρας με κίνδυνο μη καταβολής μισθών και συντάξεων, με ό,τι κοινωνικές και άλλες ευρύτερες προεκτάσεις θα έχει αυτό.
2. Αμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας με ό,τι κοινωνικές και άλλες ευρύτερες προεκτάσεις θα έχει αυτό.
3. Αμεσος κίνδυνος δυσμενών εξελίξεων στα Εθνικά Θέματα, τόσο σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, όσο και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων και της Συνόδου ΝΑΤΟ. Σημειώνονται ενδεικτικά οι δημόσιες θέσεις της Τουρκίας για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας βάσει του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των σχετικών δεσμεύσεών της…
Αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας:
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναλογιζόμενοι της ευθύνες τους απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα θα παράσχουν ανοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λίγων μηνών στην όποια κυβέρνηση ήθελε σχηματιστεί από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, υπό την προϋποθεση ότι θα ορίσουμε την πολιτική ηγεσία για τις ακόλουθες θέσεις:
1. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
2. Δύο θέσεις. Αντιπροέδρου και μέλους στην ΕΔΕΥ [Εταιρία Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων] χωρίς αλλαγή του νόμου σύστασής της».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης διέψευσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι έχει δοθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας τέτοιου είδους έγγραφο στο κόμμα του. «Δεν θα παίξουμε τα παιχνίδια τους» δήλωσε.

Related posts