Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Οκτ 2020
Υγεία

Όταν κοιμάσαι ο εγκέφαλός σου επεξεργάζεται πληροφορίες


Αν πιστεύατε ότι ο εγκέφαλός μας κοιμάται όσο κοιμόμαστε, κάνετε λάθος, καθώς ναι μεν «ξεκουράζεται», ωστόσο, ο ύπνος τον βοηθά να απορροφήσει τις νέες πληροφορίες που έλαβε προτού κοιμηθούμε. Ακόμα πιο ευεργετικά αποτελέσματα φαίνεται πως έχει μάλιστα ο ύπνος για τη μαθησιακή διαδικασία και τη μνήμη, όταν συνοδεύεται από όνειρα..
Σύμφωνα με το BBC και μία νέα επιστημονική έρευνα, τα όνειρα αποτελούν σημάδι ότι τα υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου εργάζονται σκληρά στη διάρκεια του ύπνου, επεξεργαζόμενα τις πληροφορίες για να εκτελεστεί η «δουλειά» που πρέπει να γίνει.
Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τον δρα Ρόμπερτ Στίκγκολντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell Biology».
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές, φοιτητές του Χάρβαρντ, κλήθηκαν επί 45 λεπτά να μελετήσουν τη διάταξη ενός τρισδιάστατου λαβύρινθου σε υπολογιστή και να παίξουν με αυτόν, έτσι ώστε, αρκετές ώρες αργότερα, να μπορούν να βρουν το δρόμο της εξόδου μέσα στον εικονικό χώρο.
Όσοι είχαν προηγουμένως πάρει έναν υπνάκο και ήταν οι μισοί, στη συνέχεια βγήκαν πιο γρήγορα από το λαβύρινθο.
Όμως εκείνοι που όχι μόνο είχαν κοιμηθεί, αλλά επιπλέον θυμούνταν ότι είχαν ονειρευτεί το λαβύρινθο, ήταν αργότερα δέκα φορές πιο γρήγοροι, κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί (και πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου κοιμηθεί) στο να βρουν την έξοδο από τον λαβύρινθο, όταν πια ξύπνησαν.
Σημειώνεται πως η ιδέα ότι τα όνειρα σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων στη διάρκεια του ύπνου, ανάγεται στο Φρόιντ και η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει.
ygeianews.gr
Αθωώθηκε για το φόνο της πεθεράς του, λόγω υπνοβασίας
Το 1987 στον Καναδά ο Ken Parks έπεσε για ύπνο, άρχισε να υπνοβατεί, οδήγησε για 23 χιλιόμετρα μέχρι το σπίτι των πεθερικών του, όπου και σκότωσε ενώ υπνοβατούσε την πεθερά του και τραυμάτισε τον πεθερό του. Δικάστηκε για αυτές τις πράξεις του και αθωώθηκε τελικά με την αιτιολογία της άμυνας της υπνοβασίας.
Υπνοβάτης σκότωσε τη γυναίκα του
Αντίστοιχο παράδειγμα μπορούμε να βρούμε και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο υπνοβάτης Brian Thomas μαζί με τη σύζυγό του έκαναν διακοπές με το τροχόσπιτό τους. Εκεί όπου είχαν παρκάρει για να διανυκτερεύσουν, τους ενοχλούσε μία ομάδα παιδιών και αποφάσισαν να μεταφερθούν λίγο πιο κάτω.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας άρχισε να υπνοβατεί, άκουσε θορύβους από έξω και θεώρησε ότι είχαν έρθει πάλι οι νεαροί για να τους ενοχλήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτεθεί στη σύζυγό του, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει δεχτεί επίθεση από κανέναν. Όταν πια συνήλθε και συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, ήταν αργά, καθώς η γυναίκα του ήταν ήδη νεκρή.
Βιαστής αθωωθηκε γιατί ήταν υπνοβάτης
Ο 29χρονος Τρεντ Πόμπαρ, από το Katherine Northern της Αυστραλίας, τον Ιανουάριο του 2009 κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας γυναίκας ενώ εκείνη κοιμόταν!! Στο δικαστήριο ομολόγησε στους ενόρκους την πράξη του, αλλά υποστήριξε ότι είναι υπνοβάτης και δεν έχει συνείδηση του τι κάνει όταν κοιμάται. Η ιατρική γνωμάτευση που προσκόμισε και η οποία επιβεβαίωνε το χρόνιο πρόβλημα υπνοβασίας, του χάρισαν την ελευθερία του.
 
ygeianews.gr

Related posts