Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Ιούν 2021
Υγεία

Φάρμακο «επιδιορθώνει» τις καρδιακές βλάβες

 

 

 

 

 

 

 

Ένα φάρμακο το οποίο όχι μόνο βάζει «φρένο» στις βλάβες που προκαλούνται στην καρδιά μετά από έμφραγμα αλλά επιτυγχάνει ακόμη και αποκατάστασή τους, υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο θεραπείας εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Ανάπτυξη νέου, υγιούς ιστού

Το φάρμακο με την κωδική ονομασία ΒΒ3 μιμείται τη δράση μιας φυσικής ουσίας αποκατάστασης των βλαβών της καρδιάς και είναι σχεδιασμένο ώστε να προκαλεί παράλληλα την ανάπτυξη νέου, υγιούς ιστού.

Kατά τη διάρκεια ενός καρδιακού επεισοδίου η ροή του αίματος προς την καρδιά διακόπτεται ξαφνικά, συνήθως εξαιτίας κάποιου θρόμβου. Το μπλοκάρισμα αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του καρδιακού μυός λόγω έλλειψης οξυγόνου. Όταν το έμφραγμα είναι σοβαρό εμφανίζεται παρατεταμένη διακοπή στην παροχή αίματος στην καρδιά, η οποία οφείλεται στην πλήρη απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, και υπάρχει κίνδυνος ακόμη και θανάτου του ασθενούς.

Οι υπάρχουσες θεραπείες

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του εμφράγματος περιλαμβάνουν χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων με στόχο την αποκατάσταση της ροής του αίματος προς την καρδιά καθώς και επέμβαση για διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών. Η επιβίωση και η ποιότητα ζωής των ασθενών εξαρτώνται από την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί ο καρδιακός μυς κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Γενικώς όσο μικρότερη είναι η περιοχή που έχει επηρεαστεί από το έμφραγμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης και ανάρρωσης.

Το νέο φάρμακο έχει σχεδιαστεί ώστε να «βάζει φρένο» σε αυτές τις βλάβες αλλά και να οδηγεί στη «γέννηση» νέων καρδιακών κυττάρων. Η θεραπεία μιμείται τη δράση του αυξητικού παράγοντα των ηπατοκυττάρων (ΗGF), ο οποίος παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και δίνει «ώθηση» στην ανάπτυξη του καρδιακού ιστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο HGF αποτελεί σημαντικό παράγοντα του μηχανισμού «αυτο-επιδιόρθωσης» της καρδιάς και βοηθά στη δημιουργία νέου ιστού ενθαρρύνοντας τη γέννηση αιμοφόρων αγγείων. Ετσι αυξάνεται η ροή του αίματος ενώ και τα υπάρχοντα καρδιακά κύτταρα προστατεύονται από περαιτέρω βλάβες.

Κλινική δοκιμή του νέου φαρμάκου

Εχει ήδη ξεκινήσει κλινική δοκιμή του φαρμάκου από ειδικούς του Πανεπιστημίου Γέιλ στην οποία θα συμμετάσχουν συνολικά 80 ασθενείς. Στο πλαίσιο της δοκιμής το ΒΒ3 θα δοθεί σε άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης επί τέσσερις ημέρες. Μια δεύτερη ομάδα ασθενών θα λάβει ενδοφλεβίως μόνο αλατούχο διάλυμα και οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Γέιλ η συγκεκριμένη φαρμακευτική προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και για άλλα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα αντίστοιχη κλινική δοκιμή και σε ό,τι αφορά ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά το οποίο προκαλείται διακοπή στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εκτεταμένες βλάβες.

Συντηρητικά του κρέατος εναντίον υπέρτασης

Την ίδια στιγμή αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι συντηρητικά του κρέατος μπορούν να αποτελέσουν μια καινοτόμο θεραπεία ενάντια στην υπέρταση και να βοηθήσουν στο «καθάρισμα» των αποφραγμένων αρτηριών.

Οι ουσίες – νιτρώδη άλατα – αυξάνουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα. Το μονοξείδιο του αζώτου προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αύξηση της ροής του αίματος και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η θεραπεία αναμένεται να δοκιμαστεί από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ σε 30 ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, μια σοβαρή μορφή υψηλής πίεσης στην αρτηρία που βρίσκεται μεταξύ της καρδιάς και των πνευμόνων. Στο πλαίσιο της δοκιμής οι ασθενείς θα λάβουν εισπνεόμενες δόσεις νιτρωδών αλάτων δύο φορές ημερησίως επί δέκα εβδομάδες και τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με αυτά που θα αφορούν μια ομάδα ελέγχου.

 

Πηγή: ΒΗΜΑscience

Related posts