Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Ιούλ 2020
Ελλάδα

Το Γκέτο της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Ίσως ο τίτλος «το γκέτο της Αθήνας» να φανεί σε κάποιους ότι είναι τραβηγμένος. Ίσως φανεί υπερβολικός. Δεν θα προσπαθήσουμε να τον υπερασπιστούμε. Θα σας παροτρύνουμε όμως να κάνετε οι ίδιοι μια βόλτα στο κέντρο της. Να καταγράψετε αυτά που καταγράψαμε.

Κάποτε η περιοχή αυτή έσφυζε από ελληνικά μαγαζιά. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα. Και πώς να υπάρχει όταν καθημερινά καταγγέλλονται επιθέσεις σε κατοίκους και περαστικούς. Οι ελάχιστοι ντόπιοι που έχουν μείνει έχουν πέσει θύματα ληστειών και κλοπών. Οι ληστείες, οι διαρρήξεις και οι κλοπές στο δρόμο είναι ένα φαινόμενο καθημερινό. Συνηθισμένο. Μια βόλτα στις οδούς ανάμεσα στην Ευριπίδους , στην Σοφοκλέους και στην Μενάνδρου. … είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το χάος …. Και η Αστυνομία απουσιάζει ή όπως θέλει να λέει το Υπουργείο «παρακολουθεί διακριτικά»..

Παντού κυκλοφορούν Νιγηριανοί, Αφγανοί , Πακιστανοί και Κινέζοι. Αλλά αυτοί που δημιουργούς τους καυγάδες όπως μας καταγγέλλουν αυτοί που ξέρουν καλά τι συμβαίνει είναι Αλβανοί , Ρώσοι και κάποιοι Γεωργιανοί. Δεν μπορούμε να σας πούμε ακριβώς πώς λειτουργεί αυτό το γκέτο και ποιοι κάνουν κουμάντο σ αυτό. Το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι ο φόβος πλανάται καθώς πέσει το σκοτάδι. Η περιοχή σπάνια παραμένει χωρίς καυγά. Συχνά οι δρόμοι μετατρέπονται σε πεδίο μάχης…

Οι λιγοστοί Έλληνες καταστηματάρχες ζουν καθημερινά με τον φόβο, πως είτε θα τους κλέψουν, είτε και θα τους σκοτώσουν:

– «Ανοίγω το μαγαζί μου και σκέφτομαι τι θα γίνει σήμερα, θα με απειλήσουν, θα με κλέψουν, θα ξαναδώ την οικογένεια μου;» ήταν η απάντηση ενός καταστηματάρχη ….

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την οδό Μενάνδρου , μπροστά μας , μάλωναν έξω από ένα εστιατόριο τρεις Πακιστανοί και χτύπαγε με γροθιές ο ένας το κεφάλι του άλλου.

Σε απόσταση εκατό μέτρων υπήρχε μια πεζή περιπολία αστυνομικών. Ενώ έβλεπαν τι γινόταν με τους Πακιστανούς κανένας δεν τους πλησίαζε. Κανένας από τους αστυνομικούς δεν ήθελε να εμπλακεί σε έναν καυγά που δεν τους αφορούσε.

Ρωτήσαμε τους αστυνομικούς για ποιο λόγο δεν επεμβαίνουν. Διαβάστε τι μας απάντησαν. «τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό έχουν μειωθεί. Κάνουμε πολύ καλή δουλειά και ελέγχουμε την κατάσταση» . Φαίνεται λοιπόν ότι και η αδιαφορία είναι ένας τρόπος ελέγχου.

Από την άλλη πλευρά ένας ηλικιωμένος που πολλές φορές έχει πέσει θύμα κλοπής …βλέπει τα πράγματα διαφορετικά:

« Δεν είναι λίγες οι φορές που αστυνομικοί μπροστά μου χτύπαγαν και ξεφτίλιζαν μαύρους, γιατί πολύ απλά δεν ήταν Έλληνες…καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Άλλοι αστυνομικοί χτυπάνε τους ξένους για το τίποτα και άλλοι κάνουν τα στραβά μάτια».

Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα που έγινε, το 40% των μεταναστών κατοικεί στον Δήμο Αθηναίων.

Μένουν στην καρδιά της μητρόπολης, γύρω από πλατείες και σταθμούς. Βρίσκουν εγκαταλειμμένα υπόγεια και αυτοσυντηρημένα παλιά προσφυγικά. Μένουν σε ερειπωμένα εργοστάσια. Όπου βρουν. Αρκεί να περάσουν τη βραδιά τους.

Οι επόπτες υγείας έχουν καταμετρήσει 463 πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κλινικές και αυτοκίνητα που στεγάζουν μετανάστες και τοξικομανείς.

Για να περάσει Έλληνας μόνος του το βράδυ από τους δρόμους που προαναφέραμε ,δεν υπάρχει περίπτωση. Την περιοχή ελέγχουν κυρίως Γεωργιανοί και Σομαλοί. Διακινούν ναρκωτικά η αναγκάζουν συμπατριώτισσες τους να κάνουν πεζοδρόμιο. Παντού παρανομία και τρόμος. Το βράδυ απαγορευμένη περιοχή το κέντρο της Αθήνας. Αλλά και το πρωί αν τύχει και περάσεις θα διαπιστώσεις ότι μόνο ξένοι έχουν καταστήματα. Κυρίως Κινέζοι, Πακιστανοί και Ινδοί.

Και αν τύχει και περάσει η αγορανομία –γιατί το παραεμπόριο δίνει και παίρνει – το μόνο που θα κάνει είναι να κόψει ένα μικρό πρόστιμο. Ο νόμος προβλέπει μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές… Και φυσικά κανένας δεν πρόκειται να πληρώσει .

Now24xristina@gmail.com

 

 

Related posts