Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Ιούλ 2020
Ελλάδα

Τα…μείον και οι επικουρικές

Με στάση πληρωμών απειλούνται οι ασφαλιστικοί οργανισμοί μετά τις αναλογιστικές μελέτες

  • Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις υψηλές επικουρικές συντάξεις από το Υπουργείο Εργασίας
  • Ασφυκτική η πίεση που ασκεί το μνημόνιο
  • Οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να γίνονται «φιλοδωρήματα»…


Οι επιταγές της Τρόικας είναι ρητές. Απαιτούν την συγκέντρωση  650 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στην 5ετία, 2011-2015 προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο «μαχαίρι» θα υποστούν όσοι είναι ασφαλισμένοι στο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), καθώς οι συντάξεις αναμένεται να πέσουν και κάτω από 20% της κύριας από 26% που είναι σήμερα.

  • · Χωρίς καμία διάκριση, μεταξύ των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων, θα περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις

Το μαχαίρι μπαίνει για τα καλά, βαθιά στο κόκαλο των ασφαλισμένων, πιθανότατα και πριν από την έλευση της νέας χρονιάς, με τις επικουρικές συντάξεις που χορηγούν τα ελλειμματικά ταμεία ακόμη και στους ήδη συνταξιούχους τους έως και 20%. Μετά τις κύριες συντάξεις, στις οποίες το καλοκαίρι επιβλήθηκε το νέο ΛΑΦΚΑ, για αυτές τουλάχιστον που ήταν πάνω από 1.400 ευρώ, σειρά παίρνουν οι επικουρικές και συγκεκριμένα όσες είναι πάνω από 300 ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου, το «ψαλίδισμα» θα πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους. Μέσω της μείωσης των συντάξεων σε όλους τους ασφαλισμένους, περικοπή που μπορεί να οδηγήσει τις επικουρικές κάτω του 15% της κύριας. Ένα δεύτερο μέτρο είναι  η εισφορά. Μέσω της εισφοράς που θα επιβληθεί σε περίπου 300.000 συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Από το νέο μέτρο αναμένεται να συγκεντρωθούν κατά μέσο όρο 500 ευρώ από κάθε συνταξιούχο, πέραν της εισφοράς που πιθανότατα πληρώνει στην κύρια, αλλά και της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

  • · Οι περικοπές θα γίνουν με βάση τα στοιχεία που θα δώσουν οι αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία

Το εύρος των μειώσεων που θα γίνουν για να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων σε παλαιούς και νέους, θα εξαρτηθεί από πολλά κριτήρια. Ένα από αυτά θα είναι τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι στα Ταμεία που θα διαπιστωθεί με τις αναλογιστικές μελέτες ότι έχουν ελλείμματα θα περικοπούν τόσο οι νέες όσο και οι υφιστάμενες παροχές. «Δεν μπορεί ο νέος συνταξιούχους να λαμβάνει το ένα τρίτο της σύνταξης που παίρνει ο παλαιός» τονίζει. Οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις εισφορές που καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος ενώ οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων αφορά τα ταμεία που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.  Ο Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Καλάκος τόνισε ότι μέχρι στιγμής το επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως το μετοχικό ταμείο των πολιτικών υπαλλήλων, όμως υπάρχει κίνδυνος μετά τις αναλογιστικές που θα κρίνουν την βιωσιμότητα του ταμείου, λόγω και των περικοπών των διορισμών των υπαλλήλων. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης υπογράμμισε ότι αν υπάρξει γενική οδηγία από το Υπουργείο να μειωθούν οι επικουρικές, κατά 10% τότε θα γίνει. Προς το παρόν, αυτό το καλοκαίρι οι ασφαλισμένοι θα πάρουν κανονικά τις επικουρικές συντάξεις τους. Στόχος του Υπουργείου, είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν παραδώσει μελέτες όλα τα επικουρικά ταμεία. Σε  όσους ασφαλιστικούς φορείς δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα θα παρέμβει το υπουργείο για να καθορίσει  το ύψος των συντάξεων. Όπως δηλώνουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό της μείωσης των επικουρικών συντάξεων δεν θα είναι ενιαίο αλλά θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα αποτελέσματα των «αντικειμενικών» αναλογιστικών μελετών.


Τα ταμεία «εκπέμπουν» σήμα κινδύνου λόγω των ελλειμμάτων τους

Στο εκτελεστικό απόσπασμα θα βρεθούν αρκετά ταμεία καθώς η κατάσταση που εμφανίζουν θεωρείται μη αναστρέψιμη και δραματική.
Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Αυτό σηµαίνει ότι όσα κριθούν πως δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις. Σήµερα, οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φθάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν έχουν χρήματα για τις επικουρικές συντάξεις. Για παράδειγμα το ΕΤΕΑΜ «μπαίνει» μέσα 30 εκατ. ευρώ το μήνα μετά τη συγχώνευσή του με τα ταμεία τραπεζών.  Το μεγαλύτερο αριθμό επικουρικών συντάξεων (670.000 σε σύνολο 1.000.000) χορηγεί το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), που εμφανίζει έλλειμμα 360 εκατ. το χρόνο. Περίπου 140.000 χορηγούνται από το επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), το έλλειμμα του οποίου αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, το 2015 θα πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.

Η απώλεια εσόδων από εισφορές και η μεγάλη άνοδος της ανεργίας τους τελευταίους μήνες,  αποτελούν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της τραγικής τους εικόνας. Το στοιχείο αυτό ανατρέπει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, και πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές έως και 30% σε ταμεία, των οποίων το έλλειμμα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλές συντάξεις με πολύ λιγότερους ασφαλισμένους.   Ανάμεσα  στα ταμεία που εμφανίζονται να έχουν σοβαρό πρόβλημα είναι τα ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΥΝΠΤ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΤ, ΤΕΑΧ, ΤΕΑΠΕΠ, ΤΕΑΑΠΑΕ και ΤΕΑΕΙΓΕ. Ο κ. Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος των συνταξιούχων του Δημοσίου ανέφερε στην «Αττική Περιφέρεια»: «Ξαφνικά, με τον εξαναγκασμό της επικείμενης επιμήκυνσης των ορίων ηλικίας αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που βρήκαν στην σύνταξη και από 4.000-5000 που ήταν προηγούμενες χρονιές, το 2010 έγιναν 35.000-37.000 και μειώθηκαν οι ενεργοί συνάδελφοι, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση εξόδων φέρνοντας πρόβλημα την ροή των ταμείων. Ελπίζω να μη βάλουν χέρι στα ταμεία μας γιατί οι κρατήσεις των ασφαλισμένων έγιναν με μόχθο όλα αυτά τα χρόνια και εύχομαι το κράτος να μη σκεφτεί να τα κόψει». Από αυτό το  καλοκαίρι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούν από τις συντάξεις που είναι μεγαλύτερες από 1400 ευρώ, ποσό που φτάνει ακόμη και στο 10% της σύνταξης. Ο πρόεδρος συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης τόνισε ότι: «Οι συνταξιούχοι βρίσκονται ήδη στα όρια τους. Αν κοπούν και άλλα χρήματα δεν ξέρω πως θα τα βγάλουν πέρα οι συνταξιούχοι που ζουν με συντάξεις πείνας. Η λογική του μνημονίου δεν πρέπει να ισχύσει  για αυτούς τους ανθρώπους».
Τέλος, προβλέπεται ότι θα καθιερωθεί ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταμεία, κατά τη λογική του υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης, δηλαδή με ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Στο σημείο αυτό εξετάζονται τα συστήματα που ισχύουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το μοντέλο της Σουηδίας, Ιταλίας. Τίθεται ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καμία σύνταξη (κύρια+επικουρική) να μην ξεπερνά τον τελευταίο μισθό του συνταξιοδοτούμενου…
 
 
 
 
 

Related posts