Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Ιούν 2022
Κόσμος

Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του τουρκικού RF-4

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τη Συρία για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, χαρακτηρίζοντας «μη αποδεκτή» την ενέργεια και ζήτησαν από τη Δαμασκό να λάβει μέτρα για να αποτρέψει άλλα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

 

Οι πρεσβευτές των 28 μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας συνήλθαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το περιστατικό με την Τουρκία, έπειτα από αίτημα της Αγκυρας.

 

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν με σφοδρότητα αυτήν την απολύτως απαράδεκτη ενέργεια», δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

 

Αν και επεσήμανε ότι η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι αδιαίρετη, έσπευσε να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δεν έγινε επίκληση του άρθρου 5 του Χάρτη που καλεί τις χώρες μέλη να θεωρήσουν την επίθεση εναντίον μίας από αυτές ως επίθεση εναντίον όλων.

 

«Υποστηρίζουμε την Τουρκία σε πνεύμα αλληλεγγύης», είπε.

 

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά και με μεγάλη ανησυχία και θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

 

Η σημερινή σύνοδος συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία επικαλέστηκε το άρθρο 4 της Συνθήκης που προβλέπει ότι κάθε χώρα μέλος μπορεί να φέρει ένα θέμα στο Συμβούλιο, όταν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα ή η ασφάλειά του.

 

Είναι η δεύτερη φορά από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949 που γίνεται επίκληση του άρθρου 4. Για πρώτη φορά έγινε και πάλι από την Τουρκία το 2003 εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

 

Η επίθεση εναντίον του τουρκικού αεροσκάφους αποτελεί «άλλο ένα παράδειγμα της περιφρόνησης που οι συριακές αρχές επιδεικνύουν προς τους διεθνείς κανόνες, την ειρήνη, την ασφάλεια, καθώς και την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, χωρίς να αναφερθεί στην επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής βίας.

 

Ρωσία: «Ούτε πρόκληση, ούτε ηθελημένη ενέργεια» η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε σήμερα με επίσημη ανακοίνωση ότι η καταστροφή μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας από τη Συρία, παραδοσιακό σύμμαχο της Μόσχας, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ούτε «πρόκληση», ούτε «ηθελημένη ενέργεια». «’Εκτιμούμε ότι, είναι σπουδαίο αυτό το περιστατικό να μην θεωρηθεί πρόκληση, ηθελημένη ενέργεια, και να μην οδηγήσει επίσης την κατάσταση σε αποσταθεροποίηση».

 

“Η κλιμάκωση της πολιτικής προπαγάνδας, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη την ώρα, μάλιστα, που καταβάλλονται προσπάθειες να κινητοποιηθούν οι εξωτερικοί παράγοντες με σκοπό να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Κόφι ‘Αναν», τονίζεται στην ίδια επίσημη ανακοίνωση.

 

“‘Άλλη μια φορά καλούμε όλα τα μέρη, σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή και στο εξωτερικό, να δράσουν αποκλειστικά προς το συμφέρον» του σχεδίου ‘Αναν «απέχοντας από τη λήψη μέτρων εκτός αυτού του πλαισίου», υπογραμμίζεται εξάλλου.

 

Η επίσημη ρωσική ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστό από τον ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν ότι, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται την 30η Ιουνίου να συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση, που θα φιλοξενηθεί στη Γενεύη.

 

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι αφότου, προ 15μήνου, ξέσπασε η πολιτική κρίση στη Συρία, «περισσότεροι από 15 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει βίαια τη ζωή τους».

 

Τη Δευτέρα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘Ria Novosti’ μετέδωσε ότι το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος «για λογαριασμό του ΝΑΤΟ έκανε τεστ για τη συριακή αεράμυνα και η καταστροφή του αεροσκάφους κατέδειξε την αποτελεσματικότητα που έχουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα», που η Δαμασκός χρησιμοποιεί.

Related posts