Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Οκτ 2021
Ελλάδα

Συνέλλαβαν Αστυνομικούς για δωροδοκία κι εκβίαση.

– Δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος δύο ανώτερων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, για εκβίαση και δωροληψία.
– Συγκατηγορούμενη των δύο επίορκων Αστυνομικών και η σύζυγος του ενός Αξιωματικού
– Συνελήφθησαν και οδηγούνται στην Δικαιοσύνη
– Κατηγορείται ένας ακόμη χαμηλόβαθμος Αστυνομικός για συμμετοχή σε δωροδοκία 
-Κατηγορίες και σε βαρος δώδεκα ιδιοκτητών καταστημάτων για τη δωροδοκία των αστυνομικών.
Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ, σχηματίσθηκε δικογραφία και συνελλήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, ενας Αστυνομικός Διευθυντής, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη συνοδεία πολιτικού, ο οποίος είχε διετέλεσε κ Πρωθυπουργός, και στη συνέχεια υπηρέτησε στη Διεύθυνση εκπαίδευσης του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, κι ενας Αστυνόμος Α’- εκτελών χρέη Διοικητή σε Αστυνομικό Τμήμα της Νοτιοανατολικης Αττικής, καθώς και τη σύζυγο του Αστυνομικού Διευθυντήμίας, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων της παραλιακής , από τους οποιους αφαιρούσαν και λαμβαναν χρήματα .
Στην ίδια δικογραφία, κατηγορούνται επίσης ακόμη 12 ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι καταστημάτων της παραλιακής, για ενεργητική δωροδοκία. 
Οι ιδιοκτήτες  των καταστημάτων, εδιναν αυτά τα χρήματα γιατί είτε δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας, είτε υπέκυπταν στους εκβιασμούς των κατηγορούμενων αστυνομικών, τους οποίους δωροδοκούσαν για να αποφεύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους.
Στην ιδια υπόθεση, προέκυψε η συμμετοχή κι ένας χαμηλόβαθμου αστυνομικού, ο οποίος ωστόσο δεν συνελήφθη , λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, διότι σε προγενέστερο χρόνο μετέφερε χρήματα σε έναν από τους συλληφθέντες αξιωματικούς από υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης που προσέφερε, με τη μεσολάβησή του.
Όπως περιγράφεταιι στη δικογραφία ο Αστυνόμος Α’, εκβίαζε και “πωλούσε προστασία” σειδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής αρμοδιότητάς του, απαιτώντας οικονομικά ανταλλάγματα, ενώ διαθέτει αστυνομικούς που υπηρετούσαν στην υπηρεσία του, σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης- security.
Από την αστυνομική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον από το Μάιο του 2010, οι δύο Αξιωματικοί, μαζί με τη σύζυγο του ενός, “συνεταιρίστηκαν” για να παρέχουν προστασία σε καταστηματάρχες.
Ο αστυνομικός Διευθυντής, είχε διατελέσει Διοικητής, στην ίδια περιοχή με τον Αστυνόμο, πκαι ειχε συνυπηρετήσει μαζί του  πριν την μετακίνησή του σε επιτελική Υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Οπως προέκυψε απαιτούσαν από καταστηματάρχες χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ποσά τα οποία εισέπρατταν σε δόσεις, μια ή δύο φορές το μήνα, από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της παραλιακής.
Ο Αστυνόμος, διαμεσολαβούσε επίσης, έναντι χρηματικής αμοιβής, για την τοποθέτηση κινητών καντινών, έξω από μεγάλα νυχτερινά κέντρα, και σε χώρους όπου διεξάγονται αθλητικές ή συναυλιακές εκδηλώσεις. Πάντα με χρηματικά ανταλλάγματα, μεσολαβούσε για λογαριασμό συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) για την ανάθεση υπηρεσιών ασφαλειας σε χωσους εκδηλώσεων, καθώς επίσης απαιτούσε και τη απασχόληση  του χαμηλόβαθμου αστυνομικού σε υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης.
Παρά το γεγονός οτι ειχαν περιέλθει πληροφορίες σε γνώση του δευτερου κατηγορούμενου, Αστυνομικού Διευθυντή και ο ίδιος γνώριζε τη λειτουργία παράνομων χαρτοπαικτικών λεσχών και τυχερών παιγνίων σε περιοχές της Αθήνας δεν έπραξε όσα η ιδιότητά του επιβάλλει. Σε μια μάλιστα περίπτωση, σε επαφή με έναν από τους ιδιοκτήτες καταστήματοσ τυχερών παιχνιδιών, αυτοπροσφέρθηκε για την προστασία του καταστήματος.
Χθες (08.06.2011) το απόγευμα, ο επίορκος Αστυνομικός Διευθυντής, επισκέφτηκε κατάστημα της παραλιακής, με σκοπό να παραλάβει το προκαθορισμένο ποσό των 1.000 ευρώ, ως αντίτιμο “προστασίας”. Μετά την παραλαβή των χρημάτων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που είχαν ενημερωθεί και ήταν στο προκαθορισμένο σημείο, τον συνέλαβαν με τα χρήματα που είχαν προσημειωθεί.
Στη συνέχεια συνελήφθησαν και οι δύο συνεργοί του- ο Αστυνόμος, καθώς και η σύζυγος του Αστυνομικού Διευθυντή, για συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση.
Κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του Αστυνόμου, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκε ποσότητα ινδικής κάνναβης, βάρους 15,3 γρμ.
Το απόγευμα  (9.06.2011) οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας- αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου, οιδύο Αξιωματικοί και ο αστυφύλακας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε σε βαρος τους  ένορκη διοικητική εξέταση.
Οι ποινικές κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες Αστυνομικούς, αφορούν, κατά περίπτωση, τις διατάξεις των άρθρων για: «εγκληματική οργάνωση», «παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία», «εκβίαση κατά επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση», «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση πλημμελήματος», «κατοχή ναρκωτικών ουσιών» καθώς και για τις διατάξεις που αφορούν στην «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Οι ποινικές κατηγορίες που βαρύνουν τη σύζυγο του ενός αξιωματικού αφορούν τις διατάξεις της «εγκληματικής οργάνωσης», της «άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία», καθώς και τις διατάξεις για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Με τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3938 /2011, οι αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, διευρύνθηκαν σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, καθώς και σε υπαλλήλους ή αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα και με διασφάλιση του απορρήτου για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας καθώς και για κάθε περίπτωση διαφθοράς ή χρηματισμού προσωπικού του δημόσιου τομέα.
Τα στοιχεία επικοινωνίας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, για την Αθήνα, είναι:
Λεωφ. Κηφισίας 23 
Τ.Κ. 152 23, Μαρούσι 
(στο ύψος του Νοσοκομείου “Υγεία”)
Τηλ. Κέντρο:
210-8779700 (όλο το 24ωρο)
Fax: 210-6899675
E-mail: dey1@otenet.gr
Τα στοιχεία επικοινωνίας της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος:
Μοναστηρίου 241, Τ.Κ. 546 28 Θεσσαλονίκη
Τηλ. Κέντρο: 2310 531916
Fax: 2310 548690
Η Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτελεί ειδική αυτοτελή αστυνομική Υπηρεσία, η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και τελεί υπό την εποπτεία αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών, ενώ, παράλληλα, τελεί και υπό Κοινοβουλευτική εποπτεία από τη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Related posts