Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Δεκ 2023
Ελλάδα

Στην Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Την ανάγκη της ενότητας και της ομοψυχίας του γένους στην δύσκολη περίοδο που περνά σήμερα η χώρα επεσήμανε χθες από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στη δυτική Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο των Χανίων τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του κλήρου με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, ενώ παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, οι βουλευτές Χανίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πλήθος κόσμου.

Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης καλωσόρισε στην Κρήτη τον κ Βαρθολομαίο με θερμά λόγια.
«Οι δεσμοί των Χανίων με τον οικουμενικό θρόνο είναι άρρηκτοι. Ο λαός μας τιμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ζητά τις ευχές του ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες των καιρών.
Η κοινωνία μας, όπως καλώς γνωρίζετε, Παναγιώτατε ,μαστίζεται από ποικίλα προβλήματα. Σας παρακαλούμε ως πνευματικό πατέρα να προσεύχεσθε για το λαό των Χανίων ώστε να μπορέσομε να πιστέψουμε στην ελπίδα. Αυτό το πνεύμα της ελπίδας χρειαζόμαστε και σήμερα που η οικονομική δυσπραγία και άλλες δυσκολίες οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας στην απόγνωση», είπε ο δήμαρχος Χανίων.

«Ευχόμαστε η επίσκεψή σας να δώσει αέρα στις καρδιές των Χανιωτών», κατέληξε.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε αρχές, κλήρο και πολίτες για την υποδοχή εκφράζοντας την χαρά του που για μια ακόμα φορά επισκέπτεται το νησί, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς που συνδέουν την Κρήτη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη της ενότητας και της ομοψυχίας.
« Γνωρίζετε ότι ευρίσκεσθε πάντα στην σκέψη και στην καρδία μας και πάντοτε προσευχόμαστε για σας και τας ανάγκας σας ιδιαιτέρως δε, κατά την δύσκολον αυτήν περίοδον την οποία διέρχεται η ελληνική κοινωνία και η χώρα. Ευχόμεθα η περίοδος αυτή να παρέλθει συντόμως και είμαστε πεπεισμένοι ότι τούτο όντως θα συμβεί, διότι γνωρίζομε τα ανεξάντλητα αποθέματα δυνάμεως ενεργητικότητος και εφευρετικότητος δια των οποίων έχει προικίσει ο Θεός το γένος μας».

Ο κ Σκουλάκης δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια έκδοση του δήμου για τα παλιά Χανιά, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στο δήμαρχο Χανίων μια ασημένια μορφή της Παναγίας.
Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, όπου τελείται επίσημος δοξολογία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 400 ετών από την ίδρυσή της.

Ο Oικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Κρήτη με αφορμή την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, η οποία πραγματοποιείται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα μιλήσει στα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ιερόν Μετόχιον Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Σταυροπηγιακής καί Πατριαρχικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής, θα πραγματοποιηθεί λιτάνευσις αγίων Λειψάνων και ακολουθία των εγκαινίων του νέου Καθολικού της Ιεράς Μονής.

Στις 5.30 το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τον αγιασμό του του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδεύσεως στην Αγία Κυριακή Βαρυπέτρου Κυδωνίας και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Ρέθυμνο.

Πηγή: fimotro

Related posts