Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Ιούν 2023
Ελλάδα

Σε ετοιμότητα για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ τα συνδικάτα

Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων προκαλεί η απόφαση του Πρωθυπουργού να παραστεί για λίγες μόνο ώρες στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, προκειμένου να εγκαινιάσει την 77η ΔΕΘ

 

Τόσο ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καταλόγισαν στον κ. Σαμαρά ότι επιχειρεί να «δραπετεύσει» από τα προβλήματα και να μην έρθει αντιμέτωπος με τα συνδικάτα και παράλληλα τον κατηγόρησαν ότι με τη στάση του αυτή υποβαθμίζει και το θεσμό της Έκθεσης.

 

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ΕΚΘ και ΕΔΟΘ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσουν το σχεδιασμό τους για τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καλώντας σε συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τα νέα μέτρα που έρχονται.

 

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται το πρωί του Σαββάτου το συλλαλητήριο, την ώρα που θα είναι ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ο Β. Μουτάφης και ο Π. Τσαραμπουλίδης απάντησαν ότι «τα συνδικάτα δεν κυνηγούν πρόσωπα, αλλά πολιτικές». Ανεξάρτητα, πάντως, από το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, δεν αποκλείεται συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς να επιλέξουν κάποια μορφή διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.

 

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ έχουν εκφράσει και οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΥ, ΠΟΕΠΛΣ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ, ΕΑΠΣ, ΠΕΑΛΣ). Τη συμμετοχή της στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, ανακοίνωσε και επισήμως η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 

Υπό συζήτηση, εν τω μεταξύ, είναι το που καταλήξει η πορεία των συνδικάτων, καθώς μέχρι πέρυσι ο τελικός προορισμός ήταν το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», φέτος όμως δεν υπάρχει τέτοιος λόγος δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα έχει αναχωρήσει για την Αθήνα και δεν θα γίνει εκεί η ομιλία του.

 

Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα πάρει μέρος και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με μεγάλη ομάδα βουλευτών του κόμματος, ενώ ξεχωριστό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώνει το ΠΑΜΕ, όπου το παρών θα δώσει και η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

 

ΓΣΕΕ: Απολογισμός της «συνταγής» της τρόικας

 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι η ΓΣΕΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο, όπου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη στα γραφεία του ΕΚΘ στην οποία πήραν μέρος και πρόεδροι Εργατικών Κέντρων από τη Βόρεια Ελλάδα. Οπως είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, η Συνομοσπονδία σκοπεύει το προσεχές διάστημα να κάνει έναν απολογισμό της «συνταγής» της τρόικας στην Ελλάδα και των επιπτώσεών της στη μισθωτή εργασία .

 

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων την κατάσταση στη Μακεδονία και τη Θράκη σε ό,τι αφορά την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων στη Θεσσαλονίκη, η ανεργία ανέρχεται στο 33% και στους νέους το ποσοστό εκτοξεύεται στο 60%. Στην Ορεστιάδα το ποσοστό της ανεργίας φθάνει το 50% και στην Αλεξανδρούπολη το 30%.

 

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν εξάλλου ότι προετοιμάζεται η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή, με «μισθούς Βουλγαρίας», ενώ όπως υποστήριξαν, βάσει νόμου του 2011 προβλέπεται η απασχόληση, στις ζώνες αυτές, μεταναστών από κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη.

 

Στην Κομοτηνή η ανεργία είναι 39% και ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι τα στοιχεία ότι από τα 99 εργοστάσια λειτουργούν μόνο δέκα και από τους συνολικά 17.000 εργαζόμενους έχουν μείνει μόνο 300.

 

Στην Ξάνθη η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 30% και 25%, ενώ στους οικοδόμους είναι 90%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Δράμα είναι 50%, στην Κοζάνη 35%, στην Πτολεμαΐδα 30%, στην Έδεσσα 35%, στην Καστοριά 30%, στη Φλώρινα πάνω από 30% (στις ηλικίες 18-45 ετών, όπως είπαν, φθάνει στο 80%), στο Κιλκίς 40% και στη Χαλκιδική 30%.

Related posts