Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Σεπ 2021
Κόσμος

Πράσινη διαδικτυακή επανάσταση στη Βουλγαρία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσφατη οικολογική διαμαρτυρία που ξεκίνησε από το ίντερνετ μπλοκάρει ένα αμφιλεγόμενο δασικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική κινητοποίηση στη μετα-κομμουνιστική Βουλγαρία.

Η Γέφυρα των Αετών στη Σόφια είναι ένας τόπος με έντονους συμβολισμούς. Βρίσκεται στην έξοδο της παλιάς πόλης, λίγα μόλις μέτρα από το βουλγαρικό κοινοβούλιο και το πανεπιστήμιο. Στο ίδιο μέρος, τον Ιούνιο του 1990 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αντι-κομμουνιστική διαδήλωση στη βουλγαρική ιστορία. 22 χρόνια μετά, μια νέα γενιά διαδηλωτών μοιάζει να έχει αναδυθεί μέσα από τη σύγχρονη βουλγαρική κοινωνία, με σύγχρονα αυτή τη φορά αιτήματα. Χιλιάδες νέοι ήρθαν σε συνεννόηση μεταξύ τους μέσω Facebook και Twitter και κατάφεραν να οργανώσουν μια διαδήλωση στην ίδια ιστορική γέφυρα με «πράσινο» χρώμα αυτή τη φορά αντί «κόκκινου».

Σχέδια για αλλαγή του δασικού κώδικα

Οι φωνές διαμαρτυρίας στρέφονται σήμερα κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη χρήση των βουλγαρικών δασών. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, η ευρείας κλίμακας δασική μεταρρύθμιση θα διευκόλυνε την επέκταση των αστικών περιοχών και την προσέλκυση επενδύσεων σε προστατευόμενες δασικές περιοχές στη νότια κυρίως Βουλγαρία. Στο επίκεντρο των σχεδίων βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, τα οποία αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει γραφειοκρατικές διευκολύνσεις για την κατασκευή και επέκταση χιονοδρομικών κέντρων και ξενοδοχείων σε προστατευόμενες ορεινές περιοχές και δάση. Μέχρι και σήμερα το καθεστώς αδειοδότησης για αντίστοιχες επενδύσεις ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο και πολύπλοκο, με αποτέλεσμα να καθίσταται συχνά αποτρεπτικό για κατασκευαστικές επενδύσεις.

Καταπολέμηση της ανεργία vs προστασία του περιβάλλοντος

Τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα του βουλγαρικού Νότου έχουν συμβάλει θετικά στη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Τουρισμού Μίροσλαβ Ναιντένοφ, οι εποχιακές και μόνιμες θέσεις που ανοίγουν δίνουν ανάσα στις τοπικές κοινωνίες που μαστίζονται από την ανεργία. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη πλευρά του νομίσματος.

Τις ανησυχίες των νεαρών διαδηλωτών συμμερίζονται και παγκόσμιες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF. Νέοι περιβαλλοντολόγοι από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες πιστεύουν ότι ο επίμαχος νόμος μπορεί να οδηγήσει στη μαζική καταστροφή του φυσικού πλούτου της νότιας Βουλγαρίας. Πρώτη επιτυχία του ενθουσιώδους βουλγαρικού οικολογικού «κινήματος» θεωρήθηκε η κάμψη των αρχικών αντιστάσεων του πρωθυπουργού της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ. Κι ενώ ο Μπορίσοφ είχε ταχθεί αρχικά υπέρ των επενδυτικών συμφερόντων, από τα τέλη Ιουνίου φαίνεται διαλλακτικός να βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Επισφράγισμα της κυβερνητικής ήττας αποτέλεσε το πρόσφατο βέτο κατά του δασικού νομοσχεδίου από τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο οποίος προέρχεται μάλιστα από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Ως δικαιολογητική βάση προβλήθηκε η αντίθεση του επίμαχου νομοσχεδίου προς το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στη Βουλγαρία ήδη γίνεται λόγος για την πρώτη μεγάλη νίκη του δυναμικού οικολογικού κινήματος με πρωτεργάτες τους νέους και μοναδικό εργαλείο τους τις δυνατότητες που παρέχει το ίντερνετ για κοινωνική δικτύωση.

Related posts