Οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε στενή συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και μεθοδική έρευνα, εντόπισαν και συνέλαβαν τέσσερεις Έλληνες και δύο Αλβανούς οι οποίοι πραγματοποιούσαν παράνομες ανασκαφές για τον εντοπισμό αρχαιων αντικειμένων και θησαυρών.
Η ομάδα των χρυσοθήρων, εντοπίσθηκε στη θέση Σεϊντη Βρύση Μυρτόφυτου, στο όρος Σύμβολο του Νομού Καβάλας, να πραγματοποιούν λαθρανασκαφή σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο, προς ανεύρεση χρυσού και πολύτιμων λίθων. Το πρωί της επόμενης ημέρας οι χρυσοθήρες επέστρεψαν και πάλι, και αυτή τη φορά, για την έκρηξη του χρυσού, προχώρησαν σε έκρηξη με τη χρήση δυναμίτιδας.
Όπως διαπιστώθηκε, οι έξι συλληφθέντες, για περίπου ένα χρόνο, πραγματοποιούσαν εργασίες, για ένα περίπου χρόνο, και είχαν πραγματοποιήσει διάνοιξη σήραγγας 12 μέτρων, περίπου, με τη χρήση εκρηκτικών υλών.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 3μασούρια δυναμίτη, 10 πυροκροτητές και 500 μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι.
Μέσα στη σήραγγα, στην οποία είχαν πραγματοποιήσει εγκατάσταση ηλεκτροδότησης με ηλεκτρογεννήτρια, είχαν τοποθετήσει ράγες και βαγονέτο για τη μεταφορά και την απόρριψη μπάζων, ενώ κατασχέθηκαν 2 κομπρεσέρ και 2 υψηλής αξιοπιστίας ανιχνευτές ευγενών μετάλλων και άλλα εργαλεία.
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι Αστυνομικοί, σε διαμέρισμα στην περιοχή Ν. Ηρακλείτσας Καβάλας, το οποίο είχαν ενοικιάσει οι 6χρυσοθήρες, όσο καιρό θα διαρκούσαν οι εργασίες ώστε να μην κινούν υποψίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης 1 ανιχνευτής μετάλλων, 1 διόπτρα νυκτός και 1 ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, στη μνήμη της οποίας υπήρχαν φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων.
Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και Νόμου «Περί Όπλων». Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.