Και οι τρεις Οίκοι αξιολόγησης Moody΄s, S&P και Fitch σηκώνουν οδοφράγματα απέναντι στη “λύση” με το τριπλό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που σχεδιάσθηκε από τους “τεχνικούς” του Eurogroup.
Και οι τρεις “χτυπάνε” στην αχίλλειο πτέρνα του πακέτου, δηλαδή στο τρίτο σκέλος του, αυτό που αφορά την ανακύκλωση με νέα ομόλογα μέρους του παλιού χρέους που λήγει το 2012 – 2014 και είχε υπολογισθεί πρόσφατα στην EWG (Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας) του Eurogroup ότι μπορεί να φθάσει τα 20 δισ. ευρώ. Το πρώτο σκέλος του πακέτου ήταν το νέο δάνειο των 30 – 35 δισ. ευρώ, το δεύτερο σκέλος αφορούσε σε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δισ. ευρώ και το τρίτο ήταν η συμμετοχή των θεσμικών με την διακράτηση (και ανακύκλωση) ομολόγων της τάξης των 20 δισ. ευρώ.
Το ευαίσθητο σημείο είναι ότι για να περάσει η κα Μέρκελ απόφαση για νέο δάνειο πρέπει να έχει στην φαρέτρα της όταν πάει στην Βουλή το επιχείρημα ότι θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες θεσμικοί (τράπεζες, ασφαλιστικές, κ.λ.π.).
Οι τρεις Οίκοι με την παρέμβασή τους υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ανακύκλωση του ελληνικού χρέους στην πραγματικότητα είναι εξαναγκαστική και όχι οικειοθελής αφού οι θεσμικοί θα υποχρεωθούν να κρατήσουν τα παλιά ομόλογα ή θα τα ανταλλάξουν με νέα υπό την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας. Με αυτό ως βάση απειλούν ότι αν γίνει αυτό θα το θεωρήσουν ως “πιστωτικό συμβάν” και θα κηρύξουν την Ελλάδα ως χρεοκοπημένη…
Την ίδια στιγμή που οι τρεις Οίκοι απειλούν εκ νέου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ βγήκε εντελώς “απέναντι” στους Οίκους αξιολόγησης και υπέρ του σχεδίου. Δήλωσε δημοσίως ότι η λύση της διακράτησης εφόσον γίνεται οικειοθελώς όπως στην περίπτωση της Πρωτοβουλίας της Βιέννης δεν έχει κανένα πρόβλημα, υιοθετώντας έτσι το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει διαμορφωθεί!
Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ότι οι πλέον εμπλεκόμενες στην υπόθεση αυτή είναι οι γερμανικές τράπεζες οι οποίες “καίγονται” να εξασφαλίσουν τα ομόλογά τους καθώς στα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, έχουν 62 δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα από τα PIGS από τα οποία τα 23 δισ. ευρώ είναι ελληνικά.
Στη βάση αυτή ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και της ΕΚΤ που έχει αγορασμένα ή ως εγγυήσεις πάνω από 150 δισ. ευρώ σε ομόλογα ελληνικά κρατικά, τραπεζικά κ.λ.π.
Το μέτωπο λοιπόν έχει ανοίξει και μια από τις μάχες που θα δοθούν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, όπου η κα Μέρκελ ζητάει από τον κ. Ομπάμα, σαν ανταπόδοση της παραχώρησης του νέου δανεικού πακέτου για την Ελλάδα, να… μαζέψει τα σκυλιά.
Δηλαδή να περιορίσει θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων των μεγάλων Hedge Funds, των επενδυτικών τραπεζών και των Οίκων αξιολόγησης που συνδέονται με αυτούς και δημιουργούν σύμφωνα με την κα Μέρκελ τον φαύλο κύκλο στην κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη.
Το αίτημά της μεταξύ άλλων είναι ο δραστικός περιορισμός της δυνατότητας πολλαπλάσιου δανεισμού των HF και ο αυστηρότερος έλεγχος στους Οίκους αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η αμερικανική Κυβέρνηση συμφωνεί με την κα Μέρκελ αλλά δεν είναι σε θέση λόγω συσχετισμών στη Βουλή και τη Γερουσία να περάσει ακόμα τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και το αιτούμενο από την Ευρωζώνη σκληρό κανονιστικό πλαίσιο απέναντι στις επενδυτικές τράπεζες και τα HF.
Ακούγεται πάντως ότι η πίεση αυτή έχει αρχίσει να ασκείται έμμεσα με την έρευνα των καταγγελιών κατά της Goldman Sachs, αλλά ακόμα είναι αρκετά νωρίς για εξελίξεις…