Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Σεπ 2022
Υγεία

Οι κάλοι μας χαλάνε τη διάθεση. Τι πρέπει να ξέρετε.

 

Της Vanya Stoyanova     Αισθητικός-ρεφλεξολόγος  ( vanyastoyanova@hotmail.com )

 

Πόσες φορές, θέλησες να πας σε μια δεξίωση, σε ένα πάρτι η στο σπίτι κάποιου καλού σου φίλου και έπρεπε να ντυθείς κάπως πιο επίσημα. Όμως φορώντας για πρώτη φορά τα καλά σου παπούτσια άρχισαν οι ενοχλήσεις και τα βογγητά με αποτέλεσμα να σου χαλάσει η διάθεση από κάτι που ποτέ δεν υπολόγιζες ότι θα σε κάνει να αναστενάξεις από τους πόνους.

Μπορεί από στενά παπούτσια ή από τις ατέλειωτες ώρες ορθοστασίας να εμφανισθούν οι λεγόμενοι κάλοι των ποδιών. Έντονες σουβλιές και πόνος που δεν παλεύεται.

Περίπου το 75% των ανθρώπων παρουσιάζουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους προβλήματα διαφόρου βαθμού σοβαρότητας στα πόδια τους.Το πόδι είναι μια πολύπλοκη κατασκευή που αποτελείται από οστά, αρθρώσεις, συνδέσμους, μυς και τένοντες. Τα 52 οστά των 2 ποδιών αποτελούν αριθμητικά το 25% όλων των οστών του σώματος. Η συχνότητα των προβλημάτων των ποδιών είναι 4 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι κάλοι (corns) είναι από τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται κυρίως σε γυναίκες.                                                                                                             Οι κάλοι ( επιστημονικός όρος: τύλοι) είναι σκληροί. Είναι ένας παχύς σχηματισμός του δέρματος το οποίο υπέρ- αναπτύσσεται σε περιοχές αυξημένης πίεσης. Εμφανίζονται κατά κανόνα στην κάτω επιφάνεια των ποδιών ενώ μπορεί να εμφανιστούν στη ράχη των δακτύλων (ιδιαίτερα όταν αυτά είναι γαμψά) όσο και ανάμεσα από τα δάκτυλα, οπότε ονομάζονται «μαλακοί τύλοι ».

Διακρίνονται σε τέσσερις κυρίως κατηγορίες.

1.Ο σκληρός τύλος (heloma durum) είναι η ατροφία της επιδερμίδας με πυρήνα. Συνήθως δημιουργείται στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, στην άκρη των δακτύλων καθώς επίσης και στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού.

2. Ο μαλακός τύλος (Helloma molle) είναι η ατροφία της επιδερμίδας που περιβάλλεται από μαλακά κύτταρα. Δημιουργείται πάντα ανάμεσα στα δάκτυλα και τα αίτια είναι οι μεσοδακτύλιες τριβές. Η μορφή του τύλου είναι άσπρη και μαλακή επειδή υπάρχει χρόνια διαβροχή (μούλιασμα, υγρασία).

3. Αγγειακός και νευροαγγειακός τύλος (Vascular και Neurovascular Corns) είναι οι συνέπειες της βλάβης των αγγείων ή νεύρων ενδιάμεσα των τύλων.

4. Seed corns (hellomata milliare) είναι σφαιρικές σκληρύνσεις με κεφαλή. Εμφανίζονται σε περιοχές όπου υπάρχει προεξοχή από κόκαλο (bony prominence).

Όσο ο κάλος δεν έχει κάνει την εμφάνισή του τόσο τα πράγματα είναι ήρεμα. Όταν όμως αρχίσουν οι πόνοι και ενοχλήσεις τότε αρχίζουν τα ερωτήματα.

Πώς έγινε, τι κάνουμε τώρα για να φύγει και ένα σωρό άλλα ερωτήματα αλλά κατόπιν εορτής.

Πρέπει να ξέρετε ότι κύρια αιτία είναι η έντονη πίεση του δέρματος ( κυρίως στις αρθρώσεις ) από ακατάλληλα παπούτσια. Είπαμε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα περισσότερο από τους άνδρες και αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούν στενά παπούτσια με τακούνια.

Μπορεί όμως ο κάλος να εμφανισθεί και από αρθριτικές παραμορφώσεις του άκρου ποδός.

Σε ένα διαβητικό ασθενή η εμφάνιση κάλου αποτελεί σήμα κινδύνου για την δημιουργία σοβαρότερων επιπλοκών.                                                                                                 Όμως όπως όλα στη ζωή έτσι και οι κάλοι αντιμετωπίζονται.

Το σωστό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό «ποδολόγο». Να κάνετε εξέταση με πελματογράφο. Αυτή είναι το σωστό. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε σωστά το πρόβλημα σας. Τέλος τα άνετα παπούτσια, με χαμηλά τακούνια και η ενυδάτωση της περιοχής με ειδική κρέμα θα ήταν μία επιπρόσθετη βοήθεια.

 

 

 

 

Related posts