Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Μαΐ 2022
Ελλάδα

Οι εισαγγελείς ζήτησαν 1.096 συλλήψεις οφειλετών φόρων στο Δημόσιο

Την κατάργηση του ανασταλτικού χαρακτήρα των ποινών για αδικήματα εκτεταμένης φοροδιαφυγής είναι αποφασισμένη να προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς τα μέσα που έχουν επιστρατευθεί έως σήμερα για την αντιμετώπισή της αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.
Η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως προκύπτει και από τους ελέγχους που διενήργησε τον τελευταίο μήνα το ΣΔΟΕ, διαπιστώνοντας πλήθος αδήλωτων εισοδημάτων και καταθέσεων, παράνομες επιδοτήσεις και σωρεία έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων.
Ολοκληρωμένη πρόταση, που προβλέπει τη φυλάκιση των φοροφυγάδων, έχει επεξεργαστεί ο Αρειος Πάγος και βρίσκεται στο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής εργασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ σε αυτήν αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του για τη σύναψη συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, το ύψος των οποίων φτάνει τα 38 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ένωσης ελβετικών τραπεζών.
Η πρόταση , σύμφωνα με την Καθημερινή, που έχει εξεταστεί σοβαρά και βρίσκεται στο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής εργασίας από το αρμόδιο υπουργείο προέρχεται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, τον κ. Νικ. Παντελή, που εποπτεύει επί ένα και πλέον χρόνο τους οικονομικούς εισαγγελείς και το οικονομικό έγκλημα.
Η προτεινόμενη ρύθμιση, που απασχόλησε χθες σε υψηλότατο επίπεδο τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό των Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, στηρίζεται στη λογική της σκληρής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με την απαγόρευση αναστολής ή μετατροπής κάθε ποινής που επιβάλλεται από τα δικαστήρια σε πολίτες ή εκπροσώπους επιχειρήσεων που καταδικάζονται για αδικήματα φοροδιαφυγής.
Η νομοθετική αλλά και η πρακτική αντιμετώπιση έως σήμερα της φοροδιαφυγής, στο πεδίο της ποινικής καταστολής, κρίνεται από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου ως αναποτελεσματική, καθώς το σύστημα που έχει ακολουθηθεί με τις αθρόες συλλήψεις οφειλετών του Δημοσίου εκτιμάται ότι εκ του αποτελέσματος δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Η επιχείρηση «χειροπέδες» κατά των οφειλετών του Δημοσίου, που ταυτίστηκε με τη λειτουργία του θεσμού των οικονομικών εισαγγελέων, αποτιμάται από τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα κ. Νικ. Παντελή ως αναντίστοιχη της έκτασης του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Παντελής ο οποίος υπήρξε και ο εμπνευστής της προτεινόμενης ρύθμισης σε δημόσια τοποθέτησή του προ ημερών σε επιστημονικό συμπόσιο της Ενώσεως Ελλήνων Ποινικολόγων ανέφερε μεταξύ άλλων «ότι η δημοσιονομική συγκυρία που ουσιαστικά μπορεί να χαρακτηριστεί “πόλεμος” επιτάσσει η φοροδιαφυγή να αντιμετωπιστεί με ισχυρότερα όπλα». Ο κ. Παντελής μάλιστα αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του μέτρου των συλλήψεων των φοροφυγάδων έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι από τις 1.096 συνολικά παραγγελίες για συλλήψεις οφειλετών φόρων από τους οικονομικούς εισαγγελείς ελάχιστα υπήρξαν τα έσοδα του Δημοσίου.

Related posts