Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούλ 2019
Πολιτισμός

Λία Ζώτου-Θοδωρής Καραγεωργίου: Η αγάπη των αναγνωστών δίνει στα βιβλία μας φτερά

Από την Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκτός από την ανάγνωση βιβλίων, η οποία τη βοηθά να γνωρίζει νέους κόσμους, λατρεύει τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Ο Θοδωρής έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου. Στη συγγραφή τον οδήγησε η παρατήρηση της ζωής, της συμπεριφοράς και της εξωτερίκευσης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν, επίσης, τα βιβλία τους «Σαν τα φύλλα του καπνού», «Το δάκρυ του έρωτα», «Μεταξένια αγάπη», «Αγώνες κυριών» και «Η ματωμένη αρχόντισσα», καθώς και το νεανικό μυθιστόρημά τους «Η εξαφάνιση». 

Μ.Γ.: Λία και Θοδωρή πως ξεκίνησε η κοινή συγγραφικής πορεία σας;

Λ.Ζ.: Την πρόταση για τη μεταξύ μας συνεργασία την έριξε στο τραπέζι ο Θοδωρής. «Έλα να γράψουμε κάτι μαζί!» μου είπε μία μέρα, ενθουσιασμένος. Εγώ φυσικά και γέλασα. «Ξέχνα το!» του είπα. «Δεν μπορώ να γράψω, δεν γίνεται!» Έλα όμως που επέμενε. Ώσπου με κατάφερε και κάθισα μπροστά από τον υπολογιστή. Τη μέρα εκείνη γράψαμε μαζί ένα μικρό διήγημα. Όταν το διάβασα, πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Αυτή ήταν η αρχή.

 

Μ.Γ.: Έχετε γράψει πολλά βιβλία που φέρουν την υπογραφή και των δυο σας. Μεμονωμένα ο καθένας σας έχει γράψει;

Θ.Κ.: Έχω γράψει μία συλλογή διηγημάτων που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Κέδρος, το 2010.

 

Μ.Γ.: Τα βιβλία σας γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και συγκαταλέγεστε στους καταξιωμένους συγγραφείς. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία σας;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Η αγάπη των αναγνωστών δίνει στα βιβλία μας φτερά και γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά το αναγνωστικό μας κοινό που από το πρώτο μας βιβλίο ακόμη μας αγκάλιασε με τόση αγάπη. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι υπέροχα και μας δίνουν πολύ μεγάλη χαρά και δύναμη. Ευχαριστούμε!!!

 

Μ.Γ.: Ποια πορεία ακολουθείτε αρχίζοντας τη συγγραφή ενός βιβλίου; Παραδίδει ο ένας τη σκυτάλη στον άλλον ή κάθε παράγραφος γράφεται από κοινού;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Μμμ… Αυτό θα μας επιτρέψετε να το κρατήσουμε μυστικό.

 

Μ.Γ.: Είναι εύκολη ή δύσκολη η κοινή συγγραφική διαδρομή;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε, ότι όπως ακριβώς συμπληρώνει ο ένας τον άλλον στη ζωή, κάπως έτσι λειτουργούμε και με τη συγγραφή. Είναι μία εμπειρία φανταστική! Το μόνο σίγουρο είναι πως αν το να γράφεις ένα βιβλίο είναι κάτι το πολύ όμορφο, το να το γράφουν δύο μαζί είναι πραγματικά απίστευτο, είναι μαγικό!

 

Μ.Γ.: Όταν προκύπτουν σημεία που διαφωνείτε τίνος η γνώμη επικρατεί;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Φυσικά και κατά τη διάρκεια της συγγραφής υπάρχουν διαφωνίες. Στις περιπτώσεις αυτές όμως έχουμε στο πλάι μας τους ίδιους τους ήρωες των βιβλίων μας, οι οποίοι έρχονται να δώσουν από μόνοι τους τη λύση και τον τρόπο που θέλουν αυτοί να δράσουν!

 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Η Ματωμένη Αρχόντισσα». Ποια είναι η αρχόντισσα στην οποία αναφέρεται;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Η Ελλάδα.

Μ.Γ.: Σε ποιον από τους δυο ανήκει η ιδέα ν΄ ασχοληθείτε συγγραφικά με τα πρώτα χρόνια της ελληνικής επανάστασης;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μας στο Άγκιστρο Σερρών. Το κατάλυμα στο οποίο διαμέναμε ήταν ένα παλιό αρχοντικό από πέτρα και ξύλο και τα βράδια όταν καθόμασταν στο μπαλκόνι η όλη ατμόσφαιρα μας γύριζε πίσω σε χρόνια πολύ παλιά. Πάνω εκεί, στην κουβέντα που είχαμε για αυτή την παλιότερη εποχή, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα μυθιστόρημα που θα διαδραματιζόταν στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.

 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το ζητούμενο για τον καθένα σας κατά τη συγγραφή του βιβλίου; Τι ήταν αυτό που θέλατε να περάσετε στον αναγνώστη;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Γράψαμε το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και τα προηγούμενά μας, με ειλικρίνεια, σεβασμό και χωρίς σκοπιμότητες. Δεν επιλέξαμε, λοιπόν, κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, απλά το γράψαμε.

 

Μ.Γ.: Το βιβλίο αναφέρεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα της ελληνικής επανάστασης. Η μυθοπλασία τι θέση έχει;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Η μυθοπλασία έχει παίξει κι αυτή τον ρόλο της, καθώς οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι πρόσωπα φανταστικά.

 

Μ.Γ.: Ποιαν ή ποιον από τους ήρωές σας αγάπησε καθένας σας περισσότερο ή συγκινήθηκε περισσότερο μαζί του;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Μας φαίνεται αδύνατο να ξεχωρίσουμε κάποιον ή κάποια από αυτούς, τους αγαπάμε όλους εξίσου.

 

Μ.Γ.: Αναμείξατε αριστοτεχνικά προσωπικές ζωές με τον αγώνα κατά τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Υπάρχει κάποιο γενικότερο συμπέρασμα που βγάλατε οι ίδιοι γράφοντας τη λέξη τέλος;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Πολλά τα συμπεράσματα που βγάλαμε. Ένα από αυτά είναι και το εξής: Το να πολεμάει κάποιος για την ελευθερία του το συναντάμε συχνά, το να πολεμάει κάποιος για την ελευθερία του άλλου είναι κάτι που σε κάνει να θαυμάζεις τον άνθρωπο σαν ύπαρξη.

*Το μυθιστόρημα «Η Ματωμένη Αρχόντισσα» των συγγραφέων Λίας Ζώτου, Θοδωρή Καραγεωργίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.       

Related posts