Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
Lifestyle

Κριτσίνια με ηλιόσπορους και γλυκάνισο

Στην οικογένειά μου αρέσουν πολύ τα διαφόρων ειδών αρτοσκευάσματα.

Ένα από αυτά είναι και τα κριτσίνια.

Επειδή όμως σε κάποιους αρέσουν αυτά με το λευκό αλεύρι και σε άλλους με ολικής άλεσης, σκέφθηκα να φτιάξω κριτσινάκια που να ικανοποιούν γευστικά όλους, και συγχρόνως να έχουν και τα αρώματα που μου αρέσουν, γλυκάνισο και λεμόνι.

Μετά από πειράματα κατέληξα στη παρακάτω συνταγή, που μου έδωσε κριτσινάκια αφράτα και τραγανά, όχι σκληρά, που μοσχοβολάνε λεμόνι και γλυκάνισο.

Η δε γεύση και το άρωμα του ελαιολάδου, ταιριάζουν άψογα. Τα υλικά μας:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

350 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

150 ml. (170 γρ.) ελαιόλαδο

180 ml. (170 γρ.) καλαμποκέλαιο

150 ml. λευκό κρασί

10 γρ. μπέϊκιν πάουντερ

1 κουταλιά γλυκάνισο

1 κουταλάκι κοφτό ξύσμα λεμονιού

1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρική

1 κουταλιά ζάχαρη

1/2 κουταλάκι αλάτι

Για την επικάλυψη:

κρασί λευκό

σουσάμι

ηλιόσπορο καθαρισμένο

Στην πράξη:

Καθαρίζουμε το σουσάμι από τυχόν πετρούλες και το πλένουμε καλά. Το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα να τραβήξει τα υγρά.

Το ίδιο κάνουμε και με το γλυκάνισο και το βάζουμε σε άλλη πετσέτα.

Βάζουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κρασί και τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε 3-4 λεπτά, να διαλυθεί όσο το δυνατόν η ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια με το μπέϊκιν πάουντερ και τη σόδα, προσθέτουμε το γλυκάνισο, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.

Σε μπολ που θα υπολογίσουμε ότι θα χωράει όλα μας τα υλικά, βάζουμε το μείγμα ελαίων-κρασιού και ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των αλεύρων. Αφού πάρει όλο το αλεύρι, θα έχουμε μια ζύμη τριφτή, που θα πλάθεται.

Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Για την επικάλυψη κάνουμε τα εξής:

Σε ταψάκι ή άλλο σκεύος, που μας βολεύει, ανακατεύουμε το σουσάμι και τον ηλιόσπορο.

Σε μπολάκι βάζουμε μισό φλιτζάνι λευκό κρασί.

Παίρνουμε τη ζύμη μας και πλάθουμε μπαστουνάκια μήκους 10 εκ. περίπου και πλάτους 1 εκ.

Βουτάμε ένα-ένα μπαστουνάκι, πρώτα στο κρασί και μετά το βάζουμε στο ταψάκι με το σουσάμι και τον ηλιόσπορο, να καλυφθούν από την επάνω μεριά.

Αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια μέσα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθ. Κελσίου, για 25 – 30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν και μετά τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.Παρατηρήσεις:

Δεν δίνω συγκεκριμένες ποσότητες για τα υλικά της επικάλυψης, γιατί αν κάποιος θελήσει να τυλίξει γύρω γύρω τα μπαστουνάκια ζύμης με σουσάμι και ηλιόσπορο, θα χρειαστεί περισσότερα από ότι χρειάστηκα εγώ για να τα καλύψω μόνο από πάνω.

Αν μας περισσέψουν σουσάμι και ηλιόσπορος, δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.

Τα βάζουμε επάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ και τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.

Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού βάζω το κουτί αυτό στο ψυγείο και τα έχουμε έτοιμα για άλλη χρήση.

Καλή επιτυχία!

Πηγή : syntageskardias

Related posts