Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Ιούν 2021
Lifestyle

Καλυβάτσης: “Ζω με το σύστημα”

Συνέντευξη στην «Espresso της Κυριακής» έδωσε ο ηθοποιός, Σωτήρης Καλυβάτσης, ο οποίος και μιλά για τους Έλληνες πολιτικούς, τη γερμανική κυριαρχία, τα γιαούρτια και όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας.

– Η επιθεώρηση «Ζείτε παίδες Ελλήνων» θίγει μέσα από τη σάτιρα τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Οι θεατές ταυτίζονται;

Πάντα ταυτίζονται και ευχαριστιούνται. Με την επιθεώρηση, βέβαια, συμβαίνει το εξής: από τη μία γελάνε και χαλαρώνουν, και από την άλλη, επειδή οι Ρήγας – Αποστόλου έχουν κάνει καλή δουλειά, συγκινούνται αλλά και εξοργίζονται, πολλές φορές ακόμη και με τον εαυτό τους. «Εμείς τα κάναμε; Εμείς επιλέξαμε όλους αυτούς» αναρωτιούνται; Την «ακούνε» κανονικά.

– Τελικώς είμαστε υπό γερμανική κατοχή;

Θα είμαστε για πολλά χρόνια. Η θετική πλευρά, βέβαια, είναι πως θέλουμε τον Ρεχάγκελ μας. Εννοώ πως δεν θα κατακτούσαμε ποτέ το Euro χωρίς τον Γερμανό προπονητή. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, όταν συμμετέχουμε σε μια ομάδα όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν και κανόνες. Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνον ό,τι μας γουστάρει. Από τη στιγμή που είμαστε σε αυτήν την Ένωση και τους δώσαμε δικαιώματα, δυστυχώς θα υποστούμε και τις συνέπειες. Ο τρόπος ζωής μας είναι καλύτερος από τον δικό τους, αλλά τους δώσαμε πάτημα.

– Θεωρείς τον εαυτό σου αντισυμβατικό;

Ναι, αλλά μέχρις έναν βαθμό. Δεν υπάρχουν κανόνες για το αν πρέπει να ζω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κάθε άνθρωπος, άλλωστε, διαμορφώνει ο ίδιος την ιστορία της ζωής του. Εγώ, από τη στιγμή που δεν ενοχλώ και δεν με ενοχλούν, ζω όπως θέλω.

– Όπως π.χ. με το να μένεις σε σκάφος στη μαρίνα Ζέας. Μήπως θέλεις να είσαι σε ετοιμότητα για να αποδράσεις;

Το σκάφος σού δημιουργεί την ψευδαίσθηση της απόδρασης. Κοιτάς τη θάλασσα και το σκάφος, και λες μέσα σου: «Λύνω και φεύγω» ή «Κόβω τους κάβους και φεύγω». Είναι όμως ψευδαίσθηση, επειδή όλοι μας ζούμε με το σύστημα. Και εγώ δεν κάνω τον έξυπνο, ζω με το σύστημα. Έχω π.χ. ένα συμβόλαιο με το θέατρο. Δεν μπορώ να φύγω στα καλά καθούμενα. Απλώς, επειδή κοιμάμαι και ξυπνάω μέσα στη θάλασσα, ονειρεύομαι λίγο παραπάνω.

– Τι μήνυμα θα έδινες στους ‘Έλληνες πολιτικούς;

Δεν είμαι καλός σε αυτά. Μπορεί να γίνω και λίγο άγριος. Θέλω να σταματήσουν να μιλάνε και να αρχίσουν να πράττουν, αλλά διαφορετικά απ’ ό,τι έως τώρα. Αυτά που ξέρουν και έκαναν, μάλλον δεν τα θέλει κανείς. Ας αλλάξουν, λοιπόν.

– Τα κακά της κρίσης είναι προφανή. Πιστεύεις, ωστόσο, ότι βγήκε και κάτι θετικό από όλη αυτήν την ιστορία;

Σίγουρα μπορεί να βγει κάτι θετικό. Εγώ θα χαρώ να δω τις πόλεις να αδειάζουν και τους ανθρώπους να ξαναγίνονται άνθρωποι. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ουσιαστική αποκέντρωση και για μια πραγματική επένδυση στην ποιότητα ζωής μας.

– Εν μέσω κρίσης και αγανάκτησης του κόσμου έπεσαν και γιαούρτια. Πέρα από την πλάκα που έκανες πρόσφατα για τα γιαουρτώματα, συμφωνείς;

Συμφωνώ σε συμβολικό επίπεδο για κάποιον που μιλά υπέρ του μνημονίου αλλά «τραγουδά» κατά. Αν δεν θέλω να βλέπω ή να ακούω έναν πολιτικό ή καλλιτέχνη που διαφωνώ μαζί του, δεν πάω να του πετάξω γιαούρτια. Απλώς δεν τον τιμώ.

– Ως πολυδιάστατος performer με καυστική διάθεση δεν νομίζεις ότι θα έπρεπε να βρίσκεσαι στην TV και να θίγεις τα κακώς κείμενα;

Αν έρθει η ώρα, θα συμβεί. Αυτόν τον καιρό είμαι ικανοποιημένος με το θέατρο. Γεμίζω το κενό μου. Τα χώνω και φεύγουν από μέσα μου. Πιστεύω, χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτήν τη στιγμή, ότι θα ξαναέρθει η ώρα να κάνω τηλεόραση, να πω αυτά που μπορώ και να γουστάρει ο κόσμος.

Related posts