Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
Απόψεις

Θα μας γυρίσουν πίσω μια 20ετία και θα γεμίσουμε σαραβαλάκια

Του Πέρη Χαλάτση

Οδηγώντας ένα καινούργιο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητο και κυκλοφορώντας  ελεύθερα στον πράσινο δακτύλιο, ένα αυτοκίνητο που μέχρι σήμερα δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας σκεφτήκαμε πόσο όμορφα είμαστε. Η καλύτερα  πόσο όμορφα  ήμασταν . Γιατί ήμασταν και δεν είμαστε πλέον. Σκεφτόμαστε  πόσο άσχημο θα είναι το αύριο. Με πιάνει δέος με τα χαράτσια που έχουμε πληρώσει και με αυτά που θα μας βάλουν να πληρώσουμε.

Δεν είμαι κινδυνολόγος απλά βλέπω μπροστά μου ένα αύριο που μόνο ρόδινο δεν θα είναι. Όχι μόνο  στον τομέα της αυτοκίνησης αλλά γενικά στη ζωή μας. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για την ποιότητα της ζωής μας. Πρόκειται και για την υγεία μας.

Οι παλιοί σίγουρα θα θυμούνται τους τίτλους των εφημερίδων επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη. « Έξω τα σαραβαλάκια από το κέντρο». « Πνίγηκε η Αθήνα στο νέφος» . « Στα όρια του συναγερμού η Αθήνα. Ο κόσμος πήγαινε στα νοσοκομεία με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Το νέφος μας είχε πνίξει. Και εμείς το βλέπαμε ότι μέρα με τη μέρα το νέφος και η αιθαλομίχλη μας  αρρώσταινε.

Τότε άρχισε μια γιγαντιαία προσπάθεια για να απαλλαγούμε από το νέφος. Κάποιοι υπουργοί έδωσαν σκληρή μάχη ( φυσικά εκμεταλλεύτηκαν  το νέφος για να πάρουν ψήφους) και  βοήθησαν θετικά. Με τις προσπάθειες που έκαναν ξεκίνησαν τις  μαζικές αποσύρσεις των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Ο στόλος γρήγορα ανανεώθηκε. Το νέφος έφυγε πάνω από τα κεφάλια μας. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από ζαλάδες και ημικρανίες λόγω της βεβαρημένης ατμόσφαιρας μειώθηκαν στο ελάχιστο.

Ο κόσμος ηρέμησε. Μπήκαν στην κυκλοφορία καινούργια αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα που δεν ρύπαιναν το περιβάλλον. Αυτοκίνητα με προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Αυτοκίνητα που σου  ενέπνεαν εμπιστοσύνη.

Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο υποστράτηγος της Αστυνομίας κ. Ανδρέας Κορδολαίμης μιλώντας στην εκδήλωση για την ανάδειξη του  τίτλου «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» ,είπε  με καμάρι ότι μειώθηκαν τα τροχαία.  Ότι θρηνήσαμε λιγότερους νεκρούς. Ότι στις εθνικές οδούς σταμάτησαν τα πολύνεκρα δυστυχήματα. Φυσικά και  με τη συμβολή της Τροχαίας είχαμε θετικά αποτελέσματα. Όμως ο αγαπητός υποστράτηγος όπως όλα δείχνουν τα πράγματα σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να λέει τα ίδια. Και αυτό γιατί ; Θα σας εξηγήσω πολύ απλά.

Αυτά ίσχυουν γιατί:

–          Τα καινούργια αυτοκίνητα έχουν προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Φρενάρουν αποτελεσματικά. Οι αναρτήσεις είναι σκεπτόμενες. Τα συστήματα διεύθυνσης είναι ηλεκτρονικά και αρκετά έχουν  «μάτια» που αντικαθιστούν τα μάτια των οδηγών. Σε πολλές περιπτώσεις  φρενάρουν μόνα τους η επαναφέρουν το αυτοκίνητο στη λωρίδα του αν αυτό αρχίσει να βγαίνει χωρίς να έχει βγάλει φλας ο οδηγός. Και αυτό γιατί τότε εκτιμά ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου  ότι έπεσαν τα αντανακλαστικά του οδηγού.

–          Οι νέοι δρόμοι έχουν καλύτερους ασφαλτοτάπητες με τις προβλεπόμενες κλίσεις στις στροφές. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο στέκεται καλύτερα στο δρόμο.

–          Οι νέοι δρόμοι στις εθνικές οδούς έχουν διαχωριστικές νησίδες με το ανάλογο ύψος για να μην τυφλώνονται τη νύκτα οι οδηγοί των άλλων αυτοκινήτων που κινούνται στο άλλο ρεύμα κυκλοφορίας.

–          Τα όρια ταχύτητας των 120 χιλιομέτρων θα ήταν λογικά πριν από μερικά χρόνια. Τώρα τα 120 χιλιόμετρα είναι μάλλον συντηρητικά αν πάρουμε υπόψη μας τα καλά αυτοκίνητα είναι  λίγα αν πάρουμε υπόψη μας την πολύ κατάσταση των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους μας.

–          Η εκπαίδευση των οδηγών γίνεται πιο σωστά και οι νέοι οδηγοί έχουν μάθει να σέβονται τους άλλους οδηγούς. Σέβονται τους κανόνες του ΚΟΚ αλλά σέβονται πολύ περισσότερο την αξία της περιουσίας του αυτοκινήτου τους.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στα λιγότερα τροχαία αλλά και στην καθαρή ατμόσφαιρα.Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε καινούργια αυτοκίνητα στους δρόμους. Και μέχρι σήμερα χαμογελούσαμε και λέγαμε γίναμε ευρωπαίοι.

Όμως τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε ένα σκοτεινό και αβέβαιο αύριο. Βλέπουμε σε μια πενταετία να επιστρέφουν τα πρώτα « γερασμένα»   αυτοκίνητα. Αυτά που αγοράστηκαν  πριν από   πέντε χρόνια. Τότε ήταν ολοκαίνουργια .  Αλλά μετά από δέκα χρόνια θα είναι παλιατζούρες. Δηλαδή θα έχουν γίνει επικίνδυνα. Επικίνδυνα σε σχέση με αυτά που θα κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με την σημερινή μιζέρια , με την ανεργία να μαστίζει την Ελλάδα, με τους εξευτελιστικούς μισθούς πείνας αλλά και με τα χαράτσια και τους φόρους που μας έχουν επιβάλει οι “Yes men” των ευρωπαίων , δεν βλέπω ελπιδοφόρο το αύριο.

Ποιος θα πάει να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο που θα παρέχει στον οδηγό και τους επιβάτες ασφάλεια. Ποιος θα ρισκάρει μια αγορά όταν η κυβέρνηση – η κάθε κυβέρνηση – δείχνει μια αδιαλλαξία και αποκαρδιώνει τους Έλληνες.

Ο κόσμος  έχει μπερδευτεί. Τη μια οι κυβερνόντες έδιναν κίνητρα και την άλλη τα έπαιρναν πίσω. Κάθε κυβέρνηση κάθε υπουργός οικονομικών εφήρμοζε το δικό του σχέδιο αδιαφορώντας τι έχει γίνει λίγους μήνες πριν. Πάρτε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού για να είστε πιο ασφαλείς στους δρόμους. Πάρτε τζιπ για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, έλεγαν κάποια παπαγαλάκια των υπουργών της μιας κυβέρνησης. Λίγους μήνες μετά ερχόταν μια άλλη κυβέρνηση και έλεγε. Αγοράσατε τζιπ;  Πρέπει να πληρώσετε φόρο. Και μάλιστα διπλάσιο η τριπλάσιο από αυτούς που πληρώνουν κάποιοι άλλοι. Μου θέλατε καλά αυτοκίνητα; Γιατί; Είστε Γερμανοί ; Γάλλοι ; Όχι . Έλληνες είστε και δεν μπορείτε να κυκλοφορείτε με αυτοκίνητα με δίλιτρους κινητήρες. Να πάρετε αυτοκίνητα με 1000 κ.εκ . Με 800 κ.εκ . Να σέρνεστε στους δρόμους.

Άντε τώρα να τα βγάλεις πέρα με όλους αυτούς τους ανεγκέφαλους υπουργούς. Με την ανεργία και τις μειώσεις των μισθών το μόνο που δεν θα σκεφθεί ο Έλληνας είναι να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο.  Φοβούμαστε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει ο στόλος των αυτοκινήτων να γερνάει. Το νέφος να επιστρέφει. Να χρηματίζονται οι υπάλληλοι  στα ΚΤΕΟ για να σου βγάλουν μια πιστοποίηση και να μην πέσει πρόστιμο.

Θα θυμηθούμε την παλιά Αθήνα. Με έναν γερασμένο στόλο και το νέφος να επιστρέφει. Και ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ κ. Ανδρέας Κορδολαίμης που με τόσο καμάρι έλεγε ότι μειώθηκαν τα τροχαία πολύ φοβάμαι ότι σε μια τριετία δεν θα μπορεί να το πει. Γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί να αλλάξει ούτε τα φθαρμένα ελαστικά του, τα φρένα του και τις αναρτήσεις του. Θα αναγκαστεί να κυκλοφορεί με το αυτοκίνητο που αγόρασε πριν από πέντε η δέκα χρόνια. Να κυκλοφορεί εν γνώσει του ότι είναι επικίνδυνος για αυτόν, την οικογένειά του αλλά και τους άλλους οδηγούς.

Θα επιστρέψουμε στο 1990 . Με το νέφος πάνω από για κεφάλια μας.  Με τα αυτοκίνητα να κινούνται χωρίς καμιά ασφάλεια. Χωρίς τη σιγουριά που κάποτε είχαν.

Αυτά είναι τα όνειρα λοιπόν της κυβέρνησης?  Να θυμηθούμε κατοχικές εποχές?  Θέλουν να γυρίσουμε πίσω. Να κυκλοφορούμε με σαράβαλα. Και μην βγει κανένας από αυτούς τους YES MAN να μας πει ότι κινδυνολογούμε. Αλλά που  να τολμήσει. Έχουν άλλα προβλήματα. Ψάχνουν μην δουν κανένα ονοματάκι τους σε καμιά περίεργη λίστα με μίζες .

Related posts