Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Φεβ 2024
Πολιτική

Η ενδεκάδα του Αλέξη Τσίπρα που θα μαρκάρει στενά την νέα κυβέρνηση

 

 

 

 

 

 

 

 

Με…ποδοσφαιρικούς όρους ξεκινά την αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά «θα παίξουμε στενό μαρκάρισμα» και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η «σκιώδης κυβέρνηση» την οποία συγκροτεί στην παρούσα φάση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται για να αναλάβουν ειδικό ρόλο είναι τα εξής:

-Στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να προστεθούν και τα θέματα Ναυτιλίας με συντονιστή τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεόδωρο Δρίτσα, ο οποίος συμμετείχε εκ μέρους του κόμματός του και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

– Για τα θέματα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προορίζεται ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αντώνης Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, παιδίατρος.

– Ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν για να παρακολουθεί τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών είναι αυτό της κυρίας Ρένας Δούρου, η οποία άλλωστε έχει επιφορτιστεί με τον τομέα αυτόν και στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, της οποίας είναι μέλος.

– Για τα θέματα των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να οριστεί «σκιώδης υπουργός» η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα.

– Για τον τομέα του υπουργείου Δικαιοσύνης προορίζεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος με ιδιαίτερη δραστηριότητα σε θέματα Δικαιωμάτων και Ποινικού Δικαίου.

– Για τον εξαιρετικά κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα του υπουργείου Εργασίας ακούγεται και το όνομα του γνωστού εργατολόγου κ. Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς τον τομέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

– Για τον τομέα του υπουργείου Υγείας το επικρατέστερο όνομα είναι εκείνο του Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία του. Όποιος και αν επιλεγεί πάντως, θα έχει τη μεγαλύτερη επιστημονική υποστήριξη, καθώς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν 27 γιατροί και φαρμακοποιοί.

– «Σκιώδης υπουργός» Αγροτικής Ανάπτυξης πιθανολογείται ότι θα είναι η έμπειρη βουλευτής και αρμόδια επί μακρόν με τα θέματα αυτά Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, η οποία διετέλεσε μέλος του Εποπτικού της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης.

– Τον ευαίσθητο χώρο του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας αναμένεται να αναλάβει η οικονομολόγος Ηρώ Διώτη, η οποία έχει ασχοληθεί με τα θέματα αυτά ως βουλευτής από το 2009 που εξελέγη για πρώτη φορά.

– Τα κρίσιμα «χαρτοφυλάκια» των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας – Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων είναι εκείνα που, όπως φαίνεται, θα κλείσουν τελευταία, καθώς είναι πιο περιορισμένα τα περιθώρια επιλογών, αφού ο αδιαμφισβήτητος «τσάρος» επί των Οικονομικών που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ιωάννης Δραγασάκης, ανέλαβε τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής και ακόμη δύο αξιόμαχα στελέχη που ασχολούνται με τα οικονομικά – αναπτυξιακά θέματα, οι κ.κ. Λαφαζάνης και Παπαδημούλης, ανέλαβαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Με τα έως τώρα στοιχεία, ως επικρατέστερος για να αναλάβει «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών φέρεται ο Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην Κρήτη, ενώ στον τομέα της Ανάπτυξης δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί, συνεπικουρούμενη από άλλους, λόγω της ευρύτητας των θεμάτων, η βουλευτής Επικρατείας κυρία Θεανώ Φωτίου, πανεπιστημιακός, καθηγήτρια του ΕΜΠ.

Related posts