Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιούν 2021
Media

Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των ανταποκρίσεων των ξένων μέσων ενημέρωσης παραμένουν οι προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα να σχηματίσουν κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Και σήμερα, Παρασκευή, τα περισσότερα Μέσα αναφέρονται στις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων και να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες. Δεν λείπουν, επίσης, οι αναλύσεις για το τι προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα, για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά και -σύμφωνα με τη Wall Street Journal- «πώς απέτυχε ένα ριζικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας»…
Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal χρεώνει ουσιαστικά την αποτυχία της ελληνικής διάσωσης στην ασφυκτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αποκαλύπτοντας ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ειδικά ο δεύτερος), προσπάθησαν- ματαίως- να αμβλύνουν τους γερμανικούς ασφυκτικούς όρους του.
«Η διογκούμενη αναταραχή που καταγράφεται στην Ελλάδα αποτελεί το αποκορύφωμα ενός ριζικού πειράματος λιτότητας και μίας πρόχειρα σχεδιασμένης οικονομικής μεταρρύθμισης, που έσπρωξαν τη χώρα στο χείλος της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης» γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως:
«Η ιστορία του καταδικασμένου σχεδίου διάσωσης υποδηλώνει ότι η επιβολή της αυστηρής λιτότητας σε μεμονωμένα κράτη- μέλη, όχι μόνο δεν σώζει το ευρώ, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κρίση».
Και συνεχίζει: «Η μοίρα της Ελλάδας καταδεικνύει κυρίως ότι αυτό που απαιτείται για να πουληθεί ένα σχέδιο διάσωσης σε ένα απρόθυμο γερμανικό κοινό, μπορεί να είναι καταστροφικό, από πολιτικής απόψεως, για τον καταχρεωμένο ευρωπαϊκό νότο».
Το περιοδικό Time υποστηρίζει ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία δείχνουν πως η Ευρώπη επαναστατεί απέναντι στη λιτότητα. Το κοινό σημείο στα εκλογικά αποτελέσματα στις δύο χώρες είναι η αντίδραση στην πολιτική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο επικεφαλής του γερμανικού think tank Χανς-Βέρνερ Σιν υποστηρίζει στο Der Spiegel ότι τα χρήματα που δαπανώνται για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν για να δρομολογηθεί η έξοδός της.
Όπως υποστηρίζει, αμέσως μετά η δραχμή θα υποτιμηθεί και η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πολύ γρήγορα. «Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, ο ήλιος θα λάμψει και πάλι» λέει χαρακτηριστικά.
Το CNN επικαλείται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος πως η οικονομία θα μπορέσει να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης από τα τέλη του 2013, σημειώνοντας ότι αυτό το διάστημα είναι πολύ μεγάλο και όποιος έχει δει την ταινία των Μόντι Πάιθον «Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης» θα θυμηθεί τι συνέβη στον άνθρωπο που επέμεινε ότι δεν είχε πεθάνει ακόμα.
Στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος αναφέρεται το BBC, υποστηρίζοντας πως κατά τους περισσότερους αναλυτές είναι απίθανο οι διαβουλεύσεις να τελεσφορήσουν.
«Ύστατη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. ‘Αχτίδα ελπίδας’ στη ΔΗΜΑΡ βλέπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος» είναι ο τίτλος των Financial Times.
«Η Ελλάδα ελπίζει σε νέα κυβέρνηση» είναι ο τίτλος της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Μέσω της ίδιας της εφημερίδας, ο Φρανκ Σέφλερ, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, εμπειρογνώμων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι «χρηματοδοτεί ένα ελληνικό χρεοκοπημένο κράτος, που υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και τώρα μελλοντικά κυβερνητικά στελέχη κομπάζουν ότι θα καταγγείλουν τις συμφωνίες».
Στην εφημερίδα die Welt o Μάρκους Φέρμπερ, εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά θέματα από το Χριστιανοκοινωνικό Kόμμα, ζητεί να παγώσει άμεσα η χορήγηση της επόμενης δόσης. «Πριν η χώρα πάρει κι άλλους πόρους από το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να αποκατασταθούν συνθήκες σταθερότητας που να εξασφαλίζουν τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας» λέει.
Τέλος, τόσο στο Associated Press και το Bloomberg όσο και σε άλλα ξένα μέσα αναδημοσιεύονται τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Μarc που δείχνει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ…

Related posts