Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Σεπ 2021
Απόψεις

Η Ελλάδα με …δόσεις. Πότε ο Έλληνας τα πήρε όλα μαζί; Ποτέ!

 

Γράφει ο Γιώργος Τροπαιάτης

Επί μήνες παλεύαμε  για μια δόση αγνώστου προελεύσεως – και αγνώστου προορισμού – βάζοντας ανάμεσα μια γενιά ανθρώπων που μόνον ελπίδα αποζητά από γεννησιμιού της. Γιατί τα υπόλοιπα, έτσι κι αλλιώς, με… δόσεις τα είχε. Και το παραμύθι, και την αλήθεια. Και την κληρονομιά, και το βιός. Και τον πατριωτισμό, και την επανάσταση. Και το παρελθόν, και το μέλλον. Γαλουχηθήκαμε με τη λογική του καταχρεωμένου και διαμορφώσαμε έναν ψυχικό κόσμο λαβωμένο από τα γεννοφάσκια μας. Μια καθημερινή συναλλαγή με δοσατζήδες, που άλλοτε πραγματεύονταν την ανεξαρτησία της χώρας, άλλοτε την έννοια της προκοπής, άλλοτε τη δομή της δημοκρατίας, άλλοτε τα όνειρά μας κι άλλοτε… το γάλα του παιδιού μας. Για αναλογιστείτε το: Πότε ο Έλληνας τα πήρε όλα μαζί; Ποτέ!

Μαθημένοι, λοιπόν, στο τουρκόφερτο «νταραβέρι» αναπτύξαμε μια ιδιότυπη κοινωνικο-οικονομική και πολιτική τυπολογία, που μάς έμαθε άλλα να σκεφτόμαστε, άλλα να λέμε κι άλλα τελικώς να κάνουμε. Δεν είναι μόνον το πεδίο της πολιτικής πάνω σε κινούμενη άμμο. Είναι όλη η ελληνική επινόηση θεμελιωμένη πάνω στη λογική του γυρολόγου. Ανέκαθεν. Και μη μάς εκπλήσσει, σήμερα, το αλισβερίσι με τους δανειστές μας. Πρόκειται για «ιστορική πατέντα», με ριζώματα αιώνων. Για θυμηθείτε: Την εδαφική Ελλάδα την αποκτήσαμε με δόσεις. Το ελληνικό κράτος το δημιουργήσαμε με δόσεις. Τη δημοκρατία μας τη φτιάξαμε με δόσεις. Τις όποιες επαναστάσεις μας τις κάμαμε με δόσεις. Την αγάπη την πήραμε και τη δώσαμε με δόσεις. Την προίκα την πήραμε με δόσεις. Τη ζωή που κάνουμε την οφείλουμε στις δόσεις. Στερηθήκαμε το προνόμιο της ολοκληρωτικής δημιουργίας. Δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να λειτουργήσουμε – έστω απελεύθεροι – ως διαχειριστές των επιλογών μας. Είχαμε πάντα μια υποχρέωση παραπάνω από τις συντεταγμένες που αφορούσαν άλλους λαούς. Να φταίει, τάχα, πως είμαστε μικροί; Να φταίει πως δεν μεγαλώσαμε; Ή μήπως, να φταίει ότι μάς βόλευε διαχρονικά η έννοια της… εκκρεμότητας;

Όπως και νά’χει, μαθημένοι στον φαύλο κύκλο των δόσεων ξεχάσαμε (ή δεν μάθαμε ποτέ) πως είναι η ζωή μετρημένη και αχρέωτη! Κι ο πλέον «ευτυχής» συμπατριώτης μας ζει μια κάποια «δυστυχία». Επειδή η έννοια της ολοκλήρωσης των όποιων ονείρων του δεν έγινε ποτέ κτήμα του. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους λαούς, κυρίως ευρωπαϊκούς, που έμαθαν από την πρώτη τους ανάσα να ζουν με ό,τι έχουν και να χαίρονται ό,τι καταφέρνουν να αποκτήσουν. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως είναι οι κλιματολογικές συνθήκες (πέραν των ιστορικών γεγονότων) που έχουν επιδράσει στη νοοτροπία μας. Εμείς, σε αντίθεση με τους βόρειο ευρωπαίους δεν χρειάστηκε ποτέ να προνοήσουμε για το κρύο του χειμώνα. Δεν χρειάστηκε ποτέ να προβλέψουμε την αγριότητα της φύσης. Κι επομένως, δεν χρειάστηκε ποτέ να ιδρώσουμε προκαταβολικά για τον επιούσιο.

Ο καλός Θεός φρόντισε να μας δίνει καρπούς, που επέτρεπαν στον καθένα μας να έχει ένα κομμάτι ψωμί, μια ελιά και λίγο αλάτι για να κρατιόμαστε ζωντανοί. Αλλά, ο κόσμος άλλαξε. Κι ο κόσμος των τραπεζιτών, μετά την ανακάλυψη των κλιματιστικών, άρχισε να συλλογιέται ανεξάρτητα από τη φύση. Φτάσαμε, λοιπόν, στη λήξη της ιστορικής περιόδου των συνεχών αναβολών και είμαστε αναγκασμένοι να μάθουμε να ζούμε με ό,τι έχουμε. Άντε, και με ό,τι μάς δίνουν. Και φυσικά, ούτε ό,τι αποκτούμε ούτε ό,τι μάς δίνουν δεν είναι χαριστικό! Αντιθέτως, κοστίζει πολύ και η δημοκρατία και η ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία και η δόση κάθε ελπίδας. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε οφείλουμε να συμφιλιωθούμε με την έννοια της ανταποδοτικότητας στη νέα «δόση» που μπαίνει στη ζωή μας. Και δεν πρόκειται για μια πρόσκαιρη «συμφιλίωση με το τέρας». Πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση που άλλοτε ως κόλαση κι άλλοτε ως Γολγοθάς επιχειρεί να εξαγνίσει την ιστορική μας διαδρομή για να οδηγήσει «μερικούς» στον παράδεισο!

Είναι, ακόμη, άγνωστο πόσοι (και ποιοι) θα γλιτώσουν από την τελολογία της μοίρας. Είναι, ακόμη, πρώιμο να μιλάμε για συνέπειες. Είναι, ακόμη, αβέβαιο το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών. Αλλά, είναι βέβαιο πως πρέπει να επιβιώσουμε και ως έθνος και ως πολίτες, ακόμη κι αν – έστω πρόσκαιρα – συμβιβαστούμε με τις απαιτήσεις του δοσατζή. Άλλωστε, έτσι είμαστε μαθημένοι…Τώρα με το «Μνημόνιο 3» η τρόικα δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία με συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα κανένας δεν ξέρει να μας πει. Το σίγουρο είναι ότι τα μέτρα είναι απάνθρωπα. Θέλουν να μας εξαναγκάσουν να πουλήσουμε τζάμπα ότι έχουμε και δεν έχουμε. Γι αυτό κατέβασαν τους μισθούς. Για να μην έχουμε. Βάζουν χαράτσια και μετά φόρους και μετά νέους φόρους. Σου μειώνουν τους μισθούς, σε αφήνουν άνεργο και μετά σου λένε: «Πλήρωσε».

«Μα δεν έχω. Πώς να πληρώσω».

«Πούλα το σπίτι σου.»

Αυτό θα πει δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε  για έσοδα αποκρατικοποιήσεως 1,7 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2012 και για καταιγισμό μισθολογικών περικοπών αλλά και νέους φόρους την επόμενη διετία.

Κόβουν από τη μια και βάζουν φόρους από την άλλη. Δυσανάλογες καταστάσεις. Διαβάστε λοιπόν τι προτείνουν οι πολιτικοί μας. Και μετά πηγαίνετε να τους ψηφίσετε.

Τα μέτρα που «παγώνουν» το αίμα

•             Καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. ( Άρα δεν υπάρχει κανένα βοήθημα που ήταν ανάσα για τα χαμηλά μισθολογικά στρώματα.)

•             Καταργούνται οι εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο. ( Δηλαδή όλα τα ίδια)

•             Αναστέλλονται ως το 2016 τα δημοσιονομικά επιδόματα και τα επιδόματα απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.( Δηλαδή τώρα κανένας δεν θα θέλει να κάνει κάτι καλύτερο για να κερδίσει κάτι περισσότερο. Όλοι το ίδιο και ο Θεός βοηθός).

 

•             Γίνονται υποχρεωτικές οι μετακινήσεις καθηγητών και οι συγχωνεύσεις σχολείων. (Δηλαδή από τη μια τους κόβουν τα χρήματα και από την άλλη τους λένε να πληρώνουν περισσότερα αφου θα αλλάζουν περιοχές)

•             Απομακρύνονται 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι το 2012 και άλλοι 25.000 το 2013.( Νέα φουρνιά ανέργων)

•             Μειώνονται τα ειδικά μισθολόγια. ( Δηλαδή αν έκανες στη ζωή σου κάτι παραπάνω από τον άλλον τώρα σου λέει το κράτος, είσαι βλάκας πού προόδευσες.)

•             Καταργούνται αναδρομικά οι φοροαπαλλαγές από τα εισοδήματα του 2012.(Φοροαπαλλαγές γιόκ).

•             Αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα ( αυτό δεν είναι κάτι που μας ενοχλεί)

•             Εξισώνεται ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το υγραέριο. ( Αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο)

•             Μειώνονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%. ( Ολοκληρωτική καταστροφή)

•             Οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων αντιστοιχίζονται με τις αγοραίες αξίες ( Ξέρετε φυσικά ποιοι θα ωφεληθούν)

•             Μειώνονται οι συντάξεις από τα 1.000 ευρώ. ( Σε λίγο θα κάνουν νέες μειώσεις. Μην νομίζετε ότι σταμάτησε ο Γολγοθάς μας)

•             Μείωση συντάξεων για τους μη ασφαλισμένους του ΟΓΑ ( Πόσο ακόμη θα τις μειώσετε κύριοι υπουργοί)

•             Το ΕΚΑΣ θα δίδεται σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη ( Όλα υπολογισμένα για να πεθάνεις και να μην σου δώσουν τίποτα).

Τα μέτρα που «θερμαίνουν» την αγορά

 

•             Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.

•             Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στα κλειστά επαγγέλματα.

•             Για τους δικηγόρους καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές.

•             Για τους συμβολαιογράφους καταργείται η υποχρεωτική παρουσία στα συμβόλαια.

•             Οι έμποροι καυσίμων θα εισάγουν καύσιμα χωρίς υποχρέωση μεγάλων χώρων αποθήκευσης.

•             Θα επιτραπεί η πώληση βρεφικού γάλακτος, τσιγάρων, εφημερίδων και περιοδικών από τα σούπερ μάρκετ.

•             Καταργούνται οι ελάχιστοι χρόνοι για την πώληση τροφίμων.

•             Καταργούνται οι περιορισμοί στην ενοικίαση φορτηγών, βαν και υπηρεσιών σοφέρ.

•             Θα επιτραπεί η χρησιμοποίηση βαν για μεταφορά πελατών ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτορείων.

 

Related posts