Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Μαρ 2021
Κόσμος

Ευρώ, δραχμή και Τσίπρας

Tα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η αυστηρή πολιτική λιτότητας Μέρκελ αλλά και η επίσκεψη Τσίπρα σε Γαλλία και Γερμανία, απασχολούν τον γερμανικό και ξένο τύπο.

Από το ευρώ στη δραχμή;

Για τη γαλλική εφημερίδα La Croix, επίσημα μπορεί να μη λέγεται αλλά στη σκέψη γράφεται ήδη το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Αν βγει, τότε θα είναι μια μαύρη μέρα» υποστηρίζει ο σχολιαστής της. «Πρώτα για τους Έλληνες, που ήδη ζουν σε συνθήκες φτώχιας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου δεν έχει αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Από το σχέδιο Ευρώπη όμως τί θα μείνει; Μια μικρή νομισματική ένωση, που θέλει να διατηρήσει την ευμάρειά της και να προστατευτεί από το εξωτερικό εμπόριο χωρίς πολλές ελπίδες. Εάν όμως η Ευρώπη θέλει να μείνει πιστή στο σχέδιό της, δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της» υποστηρίζει ο γάλλος αρθρογράφος.

Η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ υπογραμμίστηκε και στη συνάντηση του G8 στο Camp David. Αλλά η καγκελάριος Μέρκελ κατάφερε να επιβάλει και τη θέση της πως ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται. «Οι επικριτές της πολιτικής της» επισημαίνει η αυστριακή der Standard, «στους οποίους ανήκει και ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, υποστηρίζουν ότι κρατικά πακέτα τόνωσης της ανάπτυξης θα οδηγήσουν στον τερματισμό της κρίσης. Όμως τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι τόσο βαθιά που δεν διαφαίνεται το πώς θα βοηθήσουν. Τα βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα, η χαμηλή παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο».

Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung παραδέχεται πως μπήκε πολύ ψηλά ο πήχης για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Έχει γίνει σαφές ότι στην αρχή η Ε.Ε. ζήτησε υπερβολική λιτότητα από τις τρεις αυτές χώρες. Οι στόχοι ήταν φιλόδοξοι και παρά την καλή θέληση δεν μπορούσαν να επιτευχθούν. Και τώρα η Ελλάδα απειλείται με πολιτικό χάος. Οι άνθρωποι εκεί χρειάζονται επειγόντως ελπίδα, ένα συγκεκριμένο νεύμα ότι αξίζουν τον κόπο οι θυσίες τους».

Σε περιοδεία ο Αλέξης Τσίπρας

Αναπτερωμένος από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο αρχηγός των ριζοσπαστών αριστερών προσπαθεί να μεταπείσει την Ευρώπη» γράφει η Handelsblatt. «Στο Παρίσι θα συμμετάσχει σε διαδήλωση αλληλεγγύης με τους κομμουνιστές και θα μιλήσει έξω από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Μια μέρα αργότερα στο Βερολίνο θα αναζητήσει την στήριξη του κόμματος “Η Αριστερά” στο μετωπικό αγώνα του εναντίον των επιταγών λιτότητας από την ΕΕ. (….) Με την παρουσία του σε άλλες χώρες ο Τσίπρας προσπαθεί να καταλαγιάσει τους φόβους των ψηφοφόρων του από ενδεχόμενη απομόνωση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα. Κυρίως η πολιτική αλλαγή στη Γαλλία ενίσχυσε τις προσδοκίες του ότι οι τώρα ευρωπαίοι δανειστές αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη γαλαντομία την Ελλάδα» σημειώνει η εφημερίδα.

«Ο Τσίπρας θέλει να διαπραγματευτεί με την Μέρκελ και τον Ολάντ» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού Spiegel για την επίσκεψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο αυτές χώρες. « Η ελληνική αριστερά περνά στην επίθεση και θέλει να διαπραγματευτεί με το Βερολίνο και το Παρίσι για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην χώρα. Θεωρεί, όπως είπε και συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας, πως ο χρόνος είναι ώριμος για συζητήσεις γύρω από το πώς θα κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Και τονίζει ότι για πρώτη φορά η Μέρκελ έχει απομονωθεί. (…) Ο Τσίπρας ελπίζει ότι το κόμμα του θα βγει νικητής στις εκλογές της 17η Ιουνίου» επισημαίνει ο σχολιαστής.

Πηγή: skai.gr

Related posts