Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Ιούν 2021
Media

Ερώτηση Μιχελάκη για το Euronews

Ερώτηση με αφορμή την επικείμενη λειτουργία του ελληνόφωνου Euronews κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης ΜΙχελάκης, στον Υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου.

 

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ:

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 20 (Διαχείριση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων) του Ν 4070/2012 (Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις) : «Το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων αποτελεί σπάνιο πόρο, η διαχείριση του οποίου συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα του Κράτους, καθώς και δημόσιο αγαθό, με σημαντική κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αξία».

 

Περαιτέρω, στην παρ. 17 του άρθρου 21 (Χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων) του εν λόγω νόμου προβλέπεται ότι : «Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης μετά από γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ., εκχωρείται φάσμα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής για την ελληνική επικράτεια στην Ε.Ρ.Τ. – Α.Ε. ως πάροχο δικτύου για τη μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού της προγράμματος προς εκπλήρωση σκοπών δημοσίου συμφέροντος».

 

Επίσης στην παρ. 7 του άρθρου 25 (Μεταβίβαση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων) του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται εάν τα μεμονωμένα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων της επιχείρησης αποκτήθηκαν χωρίς καταβολή τιμήματος προς την αρμόδια δημόσια αρχή».

 

Σύμφωνα τέλος με την περίπτωση α` της παρ. 3 του άρθρου 14 (Μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή εκπομπή) του Ν 3592/2007 «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις» : «Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. πέραν των υφιστάμενων ψηφιακών προγραμμάτων της, υποχρεούται, μέσω των ψηφιακών συχνοτήτων της να εκπέμπει ψηφιακά το πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί να αναθέτει σε φορείς του δημόσιου τομέα την παραγωγή προγράμματος που θα εκπέμπεται ψηφιακά, το κόστος του οποίου αναλαμβάνουν οι φορείς αυτοί. Μέσω των ψηφιακών συχνοτήτων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί να αναμεταδίδονται διεθνή ξενόγλωσσα προγράμματα».

 

Δυνάμει της ανωτέρω διάταξης, όπως είναι γνωστό, ήδη η Ε.Ρ.Τ. μεταδίδει στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση το πρόγραμμα του Euronews στην αγγλική γλώσσα, καθώς επίσης και τα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών καναλιών διεθνούς εμβέλειας.

 

Όμως είναι άξιο προσοχής ότι σύμφωνα με δηλώσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, το ελληνόφωνο Euronews πρόκειται να εκπέμψει από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο της Ε.Ρ.Τ. 24ωρο ειδησεογραφικό πρόγραμμα σε πανελλαδική εμβέλεια.

 

Μάλιστα ο επικεφαλής του Euronews κ. Μάικλ Πήτερς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, απαντώντας σε ερώτηση ελλήνων δημοσιογράφων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι : “Η Ε.Ρ.Τ. είναι συνεργάτης μας και έχει δεσμευτεί για την εκπομπή από το επίγειο δίκτυό της, αφού ήδη εκπέμπουμε στην Ελλάδα, στα αγγλικά και τα γαλλικά. Ίσως ήταν παρεξήγηση καθώς ενδεχομένως δεν υπήρξε ενημέρωση της νέας διοίκησης”, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό σχετική ανακοίνωση της Ε.Ρ.Τ.

 

Ωστόσο σύμφωνα με το προαναφερθέν ισχύον νομικό πλαίσιο η Ε.Ρ.Τ. μπορεί να αναμεταδίδει μόνο ξενόγλωσσα και όχι ελληνόγλωσσα προγράμματα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το καθεστώς λειτουργίας του ελληνόφωνου Euronews.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

 

• Πώς είναι δυνατόν να διατίθενται οι συχνότητες της Ε.Ρ.Τ. κατά παρέκλιση των ρητών περιορισμών που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο;

 

• Ποιά συμφωνία έχει συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Ε.Ρ.Τ., την οποία επικαλείται ο κ. Μάικλ Πήτερς στις δηλώσεις του ;

 

• Ποιοι επακριβώς είναι οι προβλεπόμενοι όροι συνεργασίας του ελληνόφωνου Euronews με την Ε.Ρ.Τ.;

 

• Για τις εκπομπές που πρόκειται να προβάλλει το ελληνόφωνο Euronews από το επίγειο δίκτυο της Ε.Ρ.Τ., σύμφωνα τουλάχιστον με τη δήλωση του επικεφαλής του σταθμού, διαθέτει την απαιτούμενη αδειοδότηση από το ΕΣΡ ως πάροχος περιεχομένου ;

 

Related posts