Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Δεκ 2021
Οικονομία

Δύο ακόμη σκόπελοι στην υλοποίηση του προϋπολογισμού

 

 

 

 

 

 

 

 

Δύο νέους σκοπέλους που δυναμιτίζουν την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού καλείται να ξεπεράσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφύγει νέες συστάσεις από την τρόικα και την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» έως το τέλος του έτους.

Απόκλιση στα έσοδα κατά 750 εκατ.ευρώ

Συγκεκριμένα, εκτός από την απόκλιση που ήδη καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων και η οποία ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα την επιστροφή περίπου 200 εκατ. ευρώ από το χαράτσι που έχει επιβληθεί μέσω της ΔΕΗ σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του ισχύοντος νόμου.

Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση του σχεδίου για εξόφληση των χρεών προς την εφορία έως και σε 9 δόσεις, τρεις διμηνιαίες και έξι μηνιαίες, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», αναμένεται να δημιουργήσει στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παραγόντων του υπουργείου, ένα «άνοιγμα» που θα κυμαίνεται από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι φέτος από το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος αναμένεται η είσπραξη ποσού 5,1 δισ. ευρώ, το γεγονός όμως ότι μέρος του εν λόγω ποσού θα εξοφληθεί σε δόσεις, οι οποίες, όπως είναι φυσικό θα πάνε και στο επόμενο έτος, η είσπραξη 1,5 – 2 δισ. ευρώ θα μετατεθεί για το 2013 και άρα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καλυφθεί φέτος.

Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Οσον αφορά στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έχουν ήδη καταγραφεί στο υπουργείο οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι οι οποίοι εξαιρούνται από την καταβολή του -είχαν καταθέσει τις σχετικές αιτήσεις- και τώρα οι εφορίες καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά που υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όμως δεν έχουν καταγραφεί στον προϋπολογισμό, αφού ανατρέπουν άρδην την εικόνα του, καθώς η μείωση των καθαρών εσόδων μετά τις επιστροφές φόρων από 1% που είναι στο εξάμηνο θα εκτιναχθεί στο 2%.

Πιθανότητα συμψηφισμού

Πάντως, εξαιτίας του γεγονότος ότι το εν λόγω ποσό είναι πολύ μεγάλο και θεωρείται δύσκολο να καταβληθεί άμεσα σε όλους τους δικαιούχους, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει εντολή στις εφορίες σε όσες περιπτώσεις οι δικαιούχοι των επιστροφών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να γίνεται συμψηφισμός των προς επιστροφή ποσών με τις οφειλές αυτές.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η είσπραξη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011, ποσό όμως το οποίο στο σύνολό του έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο (μετά την πάροδο 120 ημερών από τη λήξη του λογαριασμού της ΔΕΗ) και για να μπει στα ταμεία του Δημοσίου θα πρέπει να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Εξαιρέσεις

Από το χαράτσι της ΔΕΗ απαλλάχθηκαν με βάση το νόμο που ισχύει οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, τα βιοτεχνικά κτήρια, καθώς και ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, όπως είναι οι άνεργοι χωρίς άλλη πηγή εισοδήματος και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Εξαιρέθηκαν όμως και αρκετοί φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετική αίτηση στην εφορία, καθώς διαβιούσαν σε μειονεκτικές οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες και η καταβολή του ειδικού τέλους θα έθετε την επιβίωσή τους σε κίνδυνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω υπόχρεοι έχουν ήδη καταβάλει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, αφού ο νόμος ορίζει ότι ήταν υποχρεωμένοι να το πληρώσουν και εν συνεχεία να διεκδικήσουν με σχετικές αιτήσεις προς τις εφορίες την επιστροφή του, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πιστοποιούν ότι ανήκουν σε κάποια από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νόμο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Related posts