Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
04 Ιούλ 2020
Lifestyle

Διαλέξτε το συνεπιβάτη σας στο αεροπλάνο!

Είναι ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν αυτομάτως όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε αεροπορικώς: ποιος θα καθήσει δίπλα μας; Θα είναι νέος ή ηλικιωμένος; Εξωστρεφής ή ντροπαλός; Θα πλήξουμε μαζί του ή θα αποδειχθεί μια ευχάριστη έκπληξη; Σε ένα μακρινό ταξίδι τα ερωτήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο βάρος. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την απάντηση. Υπάρχει κάποιος, πάντως, που επιχειρεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας δυσάρεστης παρέας με μια νέα υπηρεσία που, ακόμη κι αν δεν εγγυάται την αρχή μιας υπέροχης φιλίας, τουλάχιστον υπόσχεται μια συντροφιά με ίδια γούστα με τα δικά μας. Η νέα υπηρεσία λέγεται Meet and Seat και προσφέρεται από τις ολλανδικές αερογραμμές. Λειτουργεί ως εξής: οι επιβάτες μιας υπερατλαντικής πτήσης μπορούν να ανταλλάξουν στοιχεία των προφίλ τους στο facebook, το LinkedIn ή σε άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να επιλέξουν το πρόσωπο δίπλα στο οποίο θα καθήσουν. Δεδομένου ότι το facebook έχει 700 εκατομμύρια χρήστες και ότι μόνο 8 εκατ. άτομα ταξιδεύουν κάθε μέρα αεροπορικώς, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί κανείς στο ίδιο αεροπλάνο με κάποιους που είναι χρήστες της δημοφιλούς ιστοσελίδας. Από εκεί μπορεί να φτάσει – το λιγότερο – σε έναν «υποφερτό» συνταξιδιώτη. «Εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας συνάντησης με ενδιαφέροντα άτομα στην πτήση», δηλώνει ο Ερικ Βάρβγικ, εμπορικός διευθυντής της KLM. «Τώρα υπάρχει η τεχνολογία για να το κάνουμε», προσθέτει.
Η KLM έθεσε σε εφαρμογή την υπηρεσία στις πτήσεις που συνδέουν την ολλανδική πρωτεύουσα με το Σαν Φρανσίσκο και το Σάο Πάολο. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση. Για παράδειγμα, σε μία πτήση Αμστερνταμ – Σάο Πάολο οι επιβάτες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον μάνατζερ μιας γαλλικής τηλεφωνικής εταιρείας που έχει πάθος με την τζαζ, έναν ιταλό χημικό μηχανικό που μιλάει αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά κι έναν νεαρό Νορβηγό που λατρεύει το ροκ και πήγαινε σε συγγενείς στην Αργεντινή. Εάν σας επιλέξει κάποιος για να καθήσει δίπλα σας, δεν μπορείτε να αρνηθείτε. Μπορείτε, όμως, να αλλάξετε θέση. Αν πετύχει η πειραματική εφαρμογή, η KLM θα επεκτείνει την υπηρεσία σε όλες τις υπερατλαντικές πτήσεις της, ενώ θα προτείνει την εφαρμογή της στις εταιρείες που συνεργάζεται. Ανάλογα συστήματα χρησιμοποιούν οι αερογραμμές της Μαλαισίας και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, όπως η δανική Planely και η κινεζική Satisfy.
Ασφαλώς δεν ενδιαφέρονται όλοι για τη νέα υπηρεσία – ή προτιμούν άλλες. «Μου αρκεί να φτάνω στον προορισμό μου χωρίς να χάνω τα παιδιά μου», δηλώνει μια μητέρα η οποία έχει εγγραφεί στo momaboard.com, μια ιστοσελίδα για μαμάδες που ταξιδεύουν συχνά με τα παιδιά τους.
Οι δυνάμει χρήστες αυτού του «facebook των ουρανών» ταξιδεύουν μόνοι για δουλειές ή για σπουδές. Υπάρχουν, όμως, και μοναχικοί ταξιδιώτες που θέλουν την ησυχία τους. Γι’ αυτό η Air New Zealand, η Air Asia και η ισπανική Vueling επιτρέπουν στους επιβάτες – με ένα αντίτιμο – να ταξιδέψουν χωρίς κάποιον δίπλα τους.

Related posts