Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Μαρ 2023
Ελλάδα

«Βρέχει»… καμπάνες στο δημόσιο

 

 

 

 

Ανανεωμένο και αρκετά αυστηρότερο από το προηγούμενο θα είναι στο εξής το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, με «τσουχτερά» πρόστιμα για τους επίορκους, που θα βλέπουν ακόμα και την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο.

Τα πάνω-κάτω φέρνει στον δημόσιο τομέα το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την αυστηροποίηση των ποινών των «άτακτων» δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων η συμπεριφορά θα ελέγχεται στο εξής από τα νέα ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης πρόκειται να εισαγάγει προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται η ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Ποινές για όλα τα… γούστα

Οι ποινές θα προβλέπουν μέχρι και την απόλυση ενός εργαζόμενου από το δημόσιο ή το λιγότερο την επιβολή χρηματικών προστίμων, που θα αγγίζουν ακόμα και τις 100.000 ευρώ για τους επίορκους υπαλλήλους. Επιπλέον, το νέο σχέδιο προβλέπει την αύξηση του χρόνου παραγραφής από τα 5 στα 7 ή και τα 10 χρόνια, αυτοδίκαιη αργία για όσους παραπέμπονται για δωροδοκία και επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση απόφασης. Πειθαρχικό αδίκημα θα θεωρείται, μεταξύ άλλων, και η μη ανάρτηση όλων των πράξεων των κρατικών υπηρεσιών στη Διαύγεια, για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη αυτού του τομέα και που θα συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής, όπως υποστήριξε ενδεικτικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, όταν ένας δημόσιος υπάλληλος υποπέσει σε κάποιο αδίκημα, για αρχή θα υπάρχει μια έγγραφη επίπληξη. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, όμως, θα ακολουθεί η επιβολή προστίμου, που θα επηρεάζει τις αποδοχές ακόμα και των επόμενων δώδεκα μηνών, με τη στέρηση συγχρόνως του δικαιώματος για προαγωγή από ένα έως πέντε έτη. Ακολούθως, θα ισχύει η αφαίρεση άσκησης των καθηκόντων, ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς, η προσωρινή παύση από τρεις έως δώδεκα μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών και τέλος η οριστική παύση από τα καθήκοντά του. Επιπλέον, όταν θα επιβάλλεται οριστική παύση για λόγους οικονομικών θεμάτων ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, θα προβλέπεται επιπλέον χρηματική ποινή 10.000-100.000 ευρώ. Τέλος, όσοι θα παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση θα παύουν να εργάζονται μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Οι μεν το… επικροτούν, οι δε αδυνατούν να το «χωνέψουν»

 

Κομβικό σημείο του νέου πειθαρχικού δικαίου αποτελεί η απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, κάτι που προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ. Η κα Δέσποινα Σπανού, μέλος της εκτελεστικής υπηρεσίας της ΑΔΕΔΥ, μας τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Με την πρόβλεψη της ως άνω διάταξης παραβιάζεται το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο υπάλληλος δεν μπορεί να παυθεί ή να υποβιβαστεί χωρίς απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου, στο οποίο να μετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι τουλάχιστον κατά τα 2/3 αυτού».

Αντίθετα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, βλέποντας τους μισθούς και τα επιδόματά τους να συρρικνώνονται, αντιδρούν έντονα στο νέο σχέδιο νόμου, που ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι άδικο, μεταξύ άλλων, τα παραπτώματα που σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος, σοβαρή απείθεια και αποχή από τα καθήκοντα να μπορούν να παραγράφονται μόνο μετά την παρέλευση επταετίας», μας δήλωσε ο κ. Στέργιος Καλαντζής, εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα.

Οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για να μπει «τάξη» και να εφαρμοστούν οι κανόνες στον πολυδαίδαλο και πολυδάπανο δημόσιο τομέα μετά και τα εκατοντάδες κρούσματα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος ή δωροδοκιών, που έχουν καταγράψει σε ελέγχους τους οι επιθεωρητές της δημόσιας διοίκησης. Τέλος, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η προσαρμογή των υπαλλήλων στις σύγχρονες αντιλήψεις για τη δημόσια διοίκηση και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελούν πλέον πάγια αιτήματα της κοινωνίας μας.

 

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ:

 

* Μη έγκαιρη ανάρτηση στη Διαύγεια

 

* Αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων

 

* Σοβαρή ή απλή απείθεια

 

* Απόκτηση ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου ή τρίτου κατά την άσκηση καθηκόντων

 

* Ανάρμοστη συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας

 

* Αδικαιολόγητη αποχή

 

* Μεροληψία

 

* Άρνηση παροχής πληροφόρησης προς πολίτες & αρχές

 

* Άρνηση συνεργασίας κατά τη διεξαγωγή ελέγχου

 

Related posts